vr22092017

Back Voorpagina Nieuws Nieuws tussen Amstel en IJ Watergraafsmeer

Onrust in de Van der Kunbuurt

Van der KunbuurtDe gemeente Amsterdam en woningcorporatie Stadgenoot lijken geen geduld te hebben met de Van der Kunbuurt. Gemaakte afspraken ten spijt, onder andere dat de bewoners en hun huizen tot minimaal 2025 met rust zouden worden gelaten, lijken beide partijen aan te sturen op zo spoedig mogelijke sloop/nieuwbouw.

Door Arie van Tol

Nog maar kort geleden was te lezen dat de Van der Kunbuurt in Koers 2025 was aangewezen als mogelijk gebied waar flink aan ‘woningvermenigvuldiging’ zou kunnen worden gedaan. Wethouder Laurens Ivens koos in januari j.l. nog een sussende toon: ‘Het is een zoekgebied voor Koers 2025, maar er zijn nog helemaal geen concrete plannen. Zelf ben ik er nog helemaal niet van overtuigd dat sloop/nieuwbouw hier nodig zou moeten zijn.’ Dat was zijn reactie op de vraag of de woningen in de van der Kunbuurt al snel gesloopt zouden gaan worden ten faveure van nieuwe hoogbouw.

Voortschrijdend inzicht
Het is nog mei, nog geen vier maanden later, als uit de mond van diezelfde wethouder, nog altijd van SP-huize, het volgende ontsnapt: ‘Deze principenota - de principenota Amstelstation-Amsteloever, waarvan de plannen rond de van der Kunbuurt deel uit maken - gaat sowieso uitgevoerd worden. De vraag is alleen hoe de Van der Kunbuurt zich gaat ontwikkelen in de zin van de vervangende woonruimte voor bewoners. Er gelden immers de kaderafspraken. Dat betekent dat er een goed participatietraject moet komen.’

Bestuurlijke taal en houding
De voorzichtigheid en twijfel zijn verruild voor de gebruikelijke bestuurlijke taal en houding. Grote kans dat als de SP na de volgende verkiezingen weer in de oppositie zit dezelfde Laurens Ivens de politieke tegenstanders van sloop/nieuwbouw in de Van der Kunbuurt aanvoert. De hypocrisie kent geen grenzen.

Onderzoek
Er is een bijeenkomst van de bewonerscommissie met Stadgenoot en enkele andere betrokkenen. De onvermijdelijke sloop gaat ook dit keer weer gepaard met bezwerende en dure communicatieve processen. Enkele actieve bewoners, die sloop namens velen van hun buren en buurtgenoten hopen tegen te houden, offeren hun vrije tijd op om door diverse betaalde krachten - die van Stadgenoot, de Wijde Blik en een onderzoeksbureau – aan een lijntje te worden gehouden.

Behoud tot 2025 eis
De surrealistische sfeer bij een avondje overleggen zit ‘m vooral in de suggestie dat alles nog open is, dat de uitkomst van een te houden onderzoek doorslaggevend zal zijn. Wantrouwige opmerkingen van bewoners worden meewarig aangehoord. Ronduit vijandig is de reactie op Onno van Buuren die een artikel in Parool van 15 juni aankondigt. De teneur in dat artikel is eerder al in een raadsadres aan de gemeenteraad verwoord. Behoud van de Van der Kunbuurt, in ieder geval tot 2025, is de eis.

Oplossing
Conflicten, belangen en verschillen van inzicht over hoe een stad zich moet ontwikkelen waren en zijn er altijd. En zijn op zich niet erg. Wat processen als deze rond de Van der Kunbuurt zo weerzinwekkend maken is dat een open, eerlijke, rechtvaardige opstelling van gemeente en corporatie altijd weer ontbreekt.

Belofte
Door bestuurders van stadsdeel Oost was beloofd dat er vóór 2025 geen ingrijpende plannen met de woningen zouden worden gaan uitgevoerd. Als Stadgenoot dan zo nodig iets wil onderzoeken bij bewoners, zeg er dan in ieder geval bij dat als er gesloopt gaat worden dat niet eerder zal zijn dan in 2025. Dat is straight.

En als er wel zes keer zo veel woningen gaan komen, want er gaat echt hoog gebouwd worden is het plan, is het dan niet eindelijk eens tijd dat alle huidige bewoners met een doorlopend huurcontract garanties krijgen. Dat kan in dit geval: ze keren allemaal voor dezelfde huur terug in hun buurtje, in een iets grotere woning, want ze gaan groen moeten inleveren en zitten jaren in onrust (en wisselwoning).

Er gaat genoeg verdiend worden. Want natuurlijk gaat niet al die hoogbouw bestemd worden voor (sociale) huurwoningen.

Veertig  jaren van strijd

Door Joop de Vries

De jaren zeventig, in een tijd waarin de huidige bestuurders nog studeerden met een door burgers opgebrachte studiebeurs en onaantastbaar konden wonen in kraakpanden, waren wij, mijn vrouw en ik, de gelukkige bezitters van een tuinhuisje aan de Ringdijk. Een oase van rust.

Helaas had de gemeente gebrek aan ruimte: we moesten daar weg. Dus de helft van het park werd ontruimd. Ten tijde dat Nederland Europees voetbalkampioen werd bouwden we een nieuw huis op het overgebleven deel. Het duurde nog geen tien jaar voor men besloot ons ook daar te ontruimen.

We betrokken onze huidige woning in de Van der Kunbuurt. In 1994 viel een brief van onze huisbaas bij ons op de mat. Verbaasd lazen we dat onze woning niet meer van deze tijd was, men wilde slopen! De bewoners sloegen de handen ineen om dit aan te vechten. Drie moeizame jaren later werd er een grote renovatie uitgevoerd. Nog een paar jaar later: de straat kwam in aanmerking voor herprofilering. Het plan was niet helemaal naar onze zin, dus weer protest. En het plan werd aangepast. 

In 2004 dreigde opnieuw sloop. Gemeente en corporatie, maar ook Humanitas en de O.A.R., wilden in onze buurt een groots project starten. Wij konden er niet blij van worden, dus opnieuw op de barricade. Uiteindelijk besliste het stadsdeel dat onze buurt behouden zou blijven. Er kwam een keurige brief waarin ons werd medegedeeld dat er vóór 2025 geen sloop of herontwikkeling van de buurt zou plaats vinden. 

En nu is het 2017 en wil men voor de zoveelste keer de boel plat gooien en die lastige burgers die gewoon hun lasten betalen de stad uitwerken. Weliswaar met mooie beloften die ze niet waar kunnen maken. Maar ja: eigen schuld, je bent altijd te netjes geweest. En wat denken onze bestuurders: dan had je ook maar moeten studeren en in een kraakpand moeten beginnen!

.

 

 


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |