vr22092017

Back Voorpagina Nieuws Nieuws tussen Amstel en IJ Algemeen nieuws

Havendiner bij KIT, tachtigste interculturele kennismaking met nieuwkomers

Havendiner in Kit

Gisterenavond vond het alweer tachtigste havendiner plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, een organisatie die van oudsher betrokken is met alle denkbare culturen. Daarmee zijn in de loop van de jaren ruim 8.800 maaltijden geserveerd en aten en dansten ruim 7000 nieuwkomers met 1.760 Nederlanders. Deze bijzondere tachtigste avond waren de vrijwilligers vrijwel allemaal medewerkers van het KIT – dat de avond belangeloos aanbood - en van de duurzame organisaties die in het pand werkzaam zijn.

Beeld KopiSusu

De avond ging van start met een speciaal programma, waarbij praktische handvatten voor interculturele bewustwording centraal stonden. Dit onderdeel werd georganiseerd door KIT’s Intercultural Professionals, een groep die zich toelegt op het samenbrengen van interculturele contacten. 'Praktijkvoorbeelden van KIT en huurders als Delitelabs gaven duidelijk het hoe aan, voorbeelden van activiteiten met betrekking tot nieuwkomers en statushouders om direct mee te nemen op de werkvloer. Een goede introductie voor een waardevolle avond van interculturele uitwisseling', zegt Jader Franklim Pinto, Managing Director van Intercultural Professionals.

Zeven sterren
Bij het diner op het terras van café De Tropen schoven maar liefst 100 nieuwkomers, 25 genodigden van Intercultural Professionals en de vrijwilligers van stichting Havenstraat aan. Eén van hen zegt hierover: 'Wat bijzonder om een Havendiner nu eens aan tafel mee te maken in plaats van in de keuken te staan zoals ik de afgelopen Havendiners heb gedaan. De vrijwilligers van KIT hebben ons vanavond waanzinnig verwend en ik heb veel mooie gesprekken gevoerd!' 'Een onvergetelijke avond met heerlijk eten. We waren er echt even uit en het was een geweldige ervaring. Ik geef de avond zeven sterren!', vertelt nieuwkomer Philippe uit Kameroen.

Kennismaking
Om de vluchtelingen wat afleiding te bezorgen en Nederlanders met hen kennis te laten maken organiseert de Stichting Havenstraat sinds november 2015 met steun van bedrijven uit Amsterdam en verre omstreken wekelijks een Havendiner met vluchtelingen en Nederlanders. Het zijn inspirerende avonden met non-alcoholische dranken, halal eten en mooie menselijke contacten. Die soms eindigen met Syrische, Iraakse, Iraneese, Koerdische en Eritreese dansen.

Iedere maandagavond
De Havendiners zijn elke maandagavond in het vroegere Haarlemmermeerstation aan de Amstelveenseweg. Elk diner is voor honderd personen: circa tachtig vluchtelingen en vijftien à twintig gasten van de donateur van die avond. Elk diner wordt mogelijk gemaakt door een bedrijf. Deze donateur komt met vijftien à twintig gasten en opent het diner. Integratie is een belangrijk aspect. Vóór het diner worden de gasten van de donateur bijgepraat over de vluchtelingen en hun positie in Nederland.

 


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |