wo20092017

Languedoc: van opstandige wijnboeren tot zoete hoogstandjes

Bordeaux = het triootje Cabernet Sauvignon/Merlot/Cabernet Franc & beroemde streken als Margaux en St Emilion. Bourgogne = Pinot Noir & Chardonnay en grote namen als Romanée Conti & La Tâche. Maar wat = Languedoc-Rousillon?

Eigenlijk hebben alle Franse wijnstreken wel een aantal typische kenmerken, veel gebruikte druiven en beroemde namen. De Languedoc-Rousillon (L-R) is hier enigszins een uitzondering in. Dit betekent niet dat het geen interessante wijnstreek is, in tegendeel!

Alleen al qua volume: het is de streek die de grootste volume wijn produceert van heel Frankrijk (meer dan 1/3 van alle Franse wijn). Maar, we drinken wijn natuurlijk niet om de kwantiteit, maar juist ook om de kwaliteit. Onder andere vanwege de innovatieve manier van werken zit je met de prijs/kwaliteit heel goed in de L-R (betaalbaar en goed).

Want, wat nou zo boeiend aan de L-R is, is dat de wijnboeren er wat opstandig zijn. Overal in Frankrijk worden de regels van de AOC netjes gevolgd. In de L-R hebben ze daar vaak lak aan. Er wordt dan ook naar hartelust geëxperimenteerd (Dan maar geen AC-erkenning!). Zo komt het dat je gerust Vin de Pays d’Oc wijnen kunt vinden die van relatief hoge kwaliteit zijn.

Waar L-R verder nog in afwijkt ten opzichte van andere Franse wijnstreken is dat het gebied niet één, twee of drie hoofddruiven heeft, maar er van alles te vinden is. Van Grenache, Cinsaut, Syrah en Mourvèdre tot Chardonnay, allerlei lokale witte druiven, Sauvignon Blanc, Viognier, Roussanne en Marsanne, etc etc.

De L-R is dan niet de streek met de meest bekende Franse wijnnamen, toch komt er een aantal bijzondere geheel-eigen wijnen vandaan die zeker naam hebben gemaakt:

Picpoul de PinetPicpoul de Pinet
Altijd direct herkenbaar aan de hardgroene fles met een soort van wapen in reliëf erop. Gemaakt van de witte Picpoul-druif levert het wijnen op met mineralen, citrus-aroma’s en behoorlijk wat body. Beroemd om haar vermogen onvergetelijk te combineren met schelpdieren (oesters!). De Picpoul-druif werd in de 17e eeuw al gebruikt voor wijnen die de Hollanders in Noord Europa verhandelden.

Zoete wijnen: Banyuls & Muscat de Rivesaltes
Met name richting de Spaanse grens vind je een aantal zeer geliefde ‘Vin Doux Naturels’ (versterkte zoete wijnen). Banyuls, met als hoofddruif de Grenache, is een complexe wijn met rood fruit en soms zelfs chocolade-achtige smaken. Een top-partner voor chocolade-gerechten. Muscat de Rivesaltes is weer een heel ander type zoete wijn. Gemaakt van de Muscat d’Alexandrië en Muscat à Petitis Grains en op zijn best als de wijn jong en gekoeld is.

Blanquette de Limoux
Verder afgelegen van de kust, richting Bordeaux zeg maar, kom je Limoux tegen. In dit sub-wijnstreekje van Languedoc leveren de druiven Mauzac, Chardonnay en Chenin Blanc een leuke bubbel op: Blanquette de Limoux.

Weetjes

  • Vin de Pays wijn wordt in L-R ook wel Vin de Pays d’Oc genoemd.
  • In de Languedoc werden door de Grieken de allereerste wijnstokken aangeplant van heel Frankrijk.
  • Vaak zie je bij wijnen uit de L-R de naam van de druif prominent op het etiket vermeld staan.

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |