wo20092017

168 uur Riesling

Voor Chardonnay wordt één dagje geprikt (gisteren was het Chardonnay Day), Riesling krijgt meteen een hele week. Van 4 tot en met 12 juni is het Riesling Week. De koning van de witte druiven, gastronomisch breed inzetbaar, krijgt haar verdiende aandacht.

Rieslings zijn ideale begeleiders van een breed scala aan gerechten. Vanwege hun fruitige zuren, variaties in stijl en gradaties in alcohol worden ze door velen beschouwd als de meest voedselvriendelijke wijnen ter wereld.

Aperitief en voorgerechten
Duitse Rieslings zijn de meest veelzijdige aperitiefwijnen ter wereld. Ze zijn fantastisch bij allerlei vleeswaren, frisse salades, geitenkaas, canapés en gerookte vis. Rijke patés vragen om de intensiteit van een wat oudere, zoetere Riesling Spätlese of Auslese.

Hoofdgerechten
Droge QbA, Kabinett en Spätlese gaan uitstekend bij gepocheerde, gebakken of gegrilde vis en schaal- en schelpdieren. Wanneer die geserveerd worden met een rijke roomsaus, kan een droge Riesling met wat meer alcohol een perfecte begeleiding vormen. Bij een lichtere saus mag de wijn ook wel wat zoetheid hebben. Ook de meeste gerechten met varkensvlees, kalfsvlees en gevogelte combineren prachtig met Riesling QbA, Kabinett of Spätlese. Mooie partners voor wild zijn volle, droge Riesling Spätlese en Auslese, afhankelijk van de saus en hoe het vlees op smaak gebracht is.

Nagerechten
Gelet op hun intense geur en smaak kunnen Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein gedronken worden als desserts op zichzelf. Ze doen het ook goed met desserts die niet overweldigend zoet zijn, in het bijzonder desserts met zuren zoals die voorkomen in vruchten als appels, pruimen, peren, abrikozen, perziken en mango´s.

Kaas
Neutrale harde kazen voelen zich goed thuis bij fruitige Riesling QbA en Kabinett met weinig alcohol. Zachtere kazen gaan in de regel het best samen met rijpere Spätlese. Rijke blauw geaderde kazen smaken verrukkelijk met Auslese of Beerenauslese erbij.

Aziatische keuken
Veel Oosterse gerechten hebben een wat zoete toets. Fruitige Duitse Riesling QbA, Kabinett en Spätlese zijn daarvoor de geknipte partners. Zoetzure gerechten komen tot hun recht met Riesling Spätlese en Auslese erbij. Wanneer het eten heel pikant is, zullen de fruitigheid en smaakintensiteit van een droge Riesling of van een goed gerijpte Spätlese in een wat zoetere stijl voor aanvulling zorgen en de pittigheid verzachten.

Om de Nederlandse consument dit alles te laten ontdekken, organiseert het Duits Wijninstituut in samenwerking met het Informatiebureau voor Duitse Wijn de Riesling Week: 168 uur Riesling.

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |