wo20092017

The Big 5 - Bijzondere wijngaarden

Nieuw in de Wijnwereld van Oost is ‘The Big 5’. In dit onderdeel komt elke keer een top vijf van opvallende, interessante, leuke, handige wijnonderwerpen langs. Vindict was het afgelopen weekend in de Duitse Moezel, waar de steilste wijngaard van Europa is. Vandaar deze keer: bijzondere wijngaarden.

1. Super steile wijngaard
Je hoeft maar 3 tot 4 uur in de auto te zitten en dan ben je er. In het lieflijke, pittoreske wijngebied de Moezel kom je met 68 graden de steilste wijngaard van Europa tegen: de Bremmer Calmont. Hier is het de Riesling-druif die regeert.Tip: je kunt de wijnberg ook zelf beklimmen, een avontuurlijke tocht van ca. 5 kilometer. Op de top (380 meter) gekomen word je beloond met een adembenemend uitzicht over de Moezel.
   
2. Gigantisch hoge wijngaard
De hoogst gelegen wijngaarden in de wereld vind je in Bolivia. Het is in dit land eigenlijk te tropisch voor het verbouwen van druiven, daarom maken ze gebruik van de hoogte. Tot 3000 meter staan de druivenstokken hier aangeplant.
   
3. Zeer natte wijngaard
In de meeste landen is water nodig om de wijngaarden te irrigeren. In Thailand bouwen ze juist kanaaltjes om het water eruit te krijgen. De ‘Floating Vineyards’ aan de Golf van Siam zijn op zijn minst bijzonder te noemen. Het zijn geen echt drijvende wijngaarden, maar het zijn kleine eilandjes omgeven door veel water. Met bootjes door de wijngaarden dus!
   
4. Mega kostbare wijngaard
Romanée Conti, die naam heeft iedereen wel eens gehoord. En niet zo vreemd, want deze wijngaard in de Bourgogne, in de Côte de Nuits, is ‘the top of the bill’. Het is de druif Pinot Noir die hier groeit en wijnen oplevert die voor duizenden euro’s over de toonbank gaan. Zo werd ooit een fles uit het jaar 1945 verkocht voor het luttele bedrag van $123,919 (= 87.500 euro). In maart 2010 werd Romanée Conti gechanteerd: het wijnhuis moest een miljoen euro betalen, anders zou de bedreiger gif verspreiden in de wijngaard. De man werd gelukkig op tijd gearresteerd.
   
5. Ongelooflijk oude wijngaard
Onlangs werd het oudste wijnhuis ontdekt in Armenië (ca. 6100 jaar oud). Echter, de oudste wijngaard (of beter gezegd ‘wijnstokken’) ter wereld die nog steeds bestaat is in Maribor, Slovenië. De wijnstokken staan voor een museum dat geheel aan wijn is gewijd. Meer dan 400 jaar oud en opgenomen in het Guiness Book of Records.

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |