wo20092017

Italiaanse wijn op een onbewoond eiland

1.000 verschillende druiven, 20 wijnregio’s, van Super Tuscans tot Prosecco en Sangiovese tot Garganega... Als je één land zou moeten kiezen voor wijn op een onbewoond eiland, dan zou Italië toch zeker een grote kans maken?! Er is teveel om op te noemen, dus hier een aantal highlights over het wijnland Italië.

Blauwe druiven
Italiaanse wijnboeren verbouwen rond de 1.000 verschillende druiven, niet alleen nationale, maar juist ook inheemse rassen. Sangiovese is de druif die onder andere de beroemde Chianti’s voortbrengt, het is ook de meest aangeplante blauwe druif in Italië. Herkenbaar aan (rijpe) kersenaroma’s, redelijk wat tannines en goede zuren. Nebbiolo is de andere ster aan het blauwe-druiven-front. Beroemd om de Barolo-wijnen die er in de Piëmonte van worden gemaakt. Deze wijnen kunnen doorgaans geweldig ouderen, tot wel 40 jaar (leuke wijn om bij de geboorte van een kind in de kelder te leggen).

Witte druiven
Op het witte front kunnen we natuurlijk niet om Prosecco heen. Dit is niet alleen de naam van de drank, maar ook van de druif. Het produceert misschien niet de meest complexe bubbels, maar het drinkt wel lekker weg (mede gezien de jaarlijkse productie van ca 150 miljoen flessen). Een andere druif waar we niet omheen kunnen is Pinot Grigio (= Pinot Gris = Grauburgunder). De wijnen zijn meestal delicaat en fris, maar sommige wijnboeren weten er wat vollere wijnen mee te maken. Dan hebben we nog de Garganega: bij velen onbekend, maar als we zeggen dat hij de basisdruif is voor Soave-wijnen gaat er vast een belletje rinkelen. De meest aangeplante witte druif is overigens Trebbiano, licht en gemakkelijk.

Streken
Teveel wijnstreken om hier allemaal even op te noemen, dus we houden het beperkt (van Noord naar Zuid).

  • Piëmonte - meest bekend om Barolo, Barbaresco en Asti Spumante (bubbels gemaakt van muskaatdruiven). De streek produceert maarliefst 12 DOCG-wijnen*. De Nebbiolo-druif zorgt voor de mooiste rode wijnen, maar de Barbera-druif staat het meest aangeplant.
  • Veneto - een van de meest producerende wijnstreken van Italië en de regio waar het grootste aantal DOC-wijn vandaan komt. Denk aan Soave, Valpolicella, Amarone en Bardolino. Elke lente vindt de belangrijkste wijnbeurs van Italië in de hoofdstad Verona plaats.
  • Toscane - Deze prachtige heuvelachtige wereldwijd geliefde wijnstreek is de thuisbasis van Chianti (Classico*). De streek heeft in totaal 6 DOCG-wijnen, waaronder 1 witte: Vernaccia di San Gimignano (frisse droge wijn, met het in Italië bekende bittertje). De streek staat verder vol met Sangiovese. Tegenwoordig wordt deze vaak geblend met bijv Cabernet Sauvignon of Canaiolo.
  • Apulië - Niet een van de beroemde namen, maar wel de streek die de meeste wijn produceert in Italië. Onder andere van de Primitivo-druif, die hetzelfde DNA heeft als de bekendere Zinfandel uit Californië. Dat de streek serieus bezig is blijkt uit de oprichting van de Academia dei Racemi (voor promotie en verbetering van wijn).

Super Tuscans
Als het over Italiaanse wijn gaat, kun je niet om de zgn. Super Tuscans heen. Je zou ze de out-of-the-box-wijnen van Italië kunnen noemen. Want, in plaats van zich te houden aan de regels van het classificatiesysteem (DOC/DOCG), zijn producenten in de jaren ’70 juist geheel hun eigen gang gegaan. Het doel? Topwijn maken. Maar, deze topwijn werd dus niet DOC of DOCG-wijn, maar kreeg het eenvoudige label Vino da Tavola opgeplakt. Puur omdat ze bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon gebruikten, niet toegestaan volgens het systeem.

Twee wereldberoemde Super Tuscans: Tignanello en Sassicaia (Antinori). Tegenwoordig vallen deze Super Tuscans onder de later ingestelde kwaliteitscategorie IGT (Indicazione Geografica Tipica)

Tot slot
DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita, dit is de hoogste kwaliteitsaanduiding voor wijn in Italië. DOC zit daar direct onder.
De term ‘Classico’ duidt erop dat de wijn uit het klassieke, oorspronkelijke kerngebied van die wijnstreek komt (bijv Chianti Classico).
Een andere naam voor Sangiovese is Brunello (oa Brunello di Montalcino)
Een goede bron voor meer informatie over Italiaanse wijn: Wikipedia of Winecountry (klik op de landkaart)

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |