wo20092017

The Big 5 - Wijnen uit het Oosten

Geen wijzen, maar wijnen uit het Oosten. Deze keer in The Big Five vijf oostelijke gebieden waar de wijnontwikkelingen groots zijn en/of de kwaliteit benoemenswaardig.

Wijnen China
De Chinezen zijn volop bezig met wijn: ze betalen niet alleen superprijzen op veilingen in Hong Kong voor buitenlandse wijnen en hebben al heel wat chateautjes in de Bordeaux opgekocht. Nee, ze staan ook in eigen land volop met de voeten in de wijngaardaarde. De Chinezen laten zich hierbij graag adviseren door consultants uit landen als Frankrijk en Italië.
 • De Chineze huisvrouw doet de vraag naar fruitige, lichtzoete wijnen stijgen
 • Bekende wijnhuizen zijn o.a. Dynasty, Great Wall en Changyu
 • In september 2011 is een collectie van 300 flessen Chateau Lafite Rothschild geveild voor bijna 540.000 dollar in Hong Kong.
Wijnen India
India heeft een lange wijngeschiedenis. Met name tijdens de Britse en Portugese kolonisatie floreerde de
wijnproductie. Aan het einde van de 19e eeuw gooide de phylloxera luis roet in het eten en werd het heel wijngaardareaal verwoest. Hierdoor en door een compleet alcoholverbod in verschillende streken van het land heeft het lang geduurd voor India weer met wijn aan de slag ging. In de afgelopen jaren is het aantal wijngaarden in India spectaculair gestegen en wordt aan kwaliteit gewerkt.
 • Michel Rolland, ’s werelds meest beroemde flying winemaker, heeft een grote passie voor het maken van wijn in India. Hij geeft er dan ook al 15 jaar advies.
 • In juli 2011 wordt India unaniem verkozen tot 45ste lid van de OIV (Internationale wijn organisatie)
Wijnen Libanon
“Wijn uit Libanon?” Die reactie krijgen wij vaak als we onze Libanese wijn Les Emirs tevoorschijn halen. Toch is Libanon een van de oudste wijnproductiegebieden van de wereld. En wat een prachtexemplaren komen er vandaan. De Franse invloed is nog steeds duidelijk zichtbaar in de druivensoorten, zoals cinsault, cabernet sauvignon, merlot, mourvèdre, grenache en syrah. Toch experimenteren de Libanese wijnboeren meer en meer met andere internationale variëteiten en zijn er wat lokale druivensoorten. (Vindict wijn: Clos St Thomas Les Emirs)
 • Het meest bekende wijnhuis in het westen is Chateau Musar, opgericht in 1930 door Gaston Hochar. Ook gedurende alle oorlogen in het land ging het huis door met wijnmaken en wist Serge Hochar Libanese wijn weer echt op de kaart te zetten op de Bristol Wine Fair (1979).
 • De grootste, oudste en meest bezochte wijnproducent is Chateau Ksara. Het huis heeft beroemde grotten, die Jezuïete monniken als wijnkelders gebruikten.
 • Als je de recensies op internet mag geloven is een wijnreisje naar Libanon 200% de moeite waard. Een absolute ‘must’ is dan een bezoek aan de Bekkaa Vallei in het Oosten, waar alle producenten wel een gaard onderhouden.
Wijnen Hongarije
Niet zo oostelijk als de hiervoor gelegen wijnlanden, maar zeker de moeite waard om even bij stil te staan. Hongarije staat steeds vaker op de wijnkaart en terecht. Zeer geliefd om de zwoele, zoete Tokaji wijnen en beroemd om haar ‘stierenbloed’ (een rode wijn).
 • Tokaji wijnen worden net als Sauternes gemaakt van druiven met de schimmel botrytis
 • Druiven die je er tegenkomt en minder bekend zijn: Kékfrankos, Furmint en Hárslevel?
Wijnen Israël
Nog zo’n land uit het oosten waar je steeds meer over hoort. Veel van de wijnen uit Israël zijn koosjer, wat betekent dat ze onder bepaalde voorwaarden gemaakt worden (o.a. dierlijke mest in de wijngaard verboden, de rabbijn houdt toezicht tijdens het maken van de wijn).
 • Door heel Israël vind je wijngebieden verspreid: van de Golanhoogte tot de streken rondom Jeruzalem
 • Er zijn honderden wijnhuizen, variërend van kleine boutique wineries tot enorme bedrijven die meer dan 10 miljoen flessen per jaar produceren
 • In 2007 kregen 14 wijnen van Robert Parker de hoogste waardering
 • Meeliftend op de interesse in Israëlische wijn is er een bedrijf waarmee je op pad kunt langs wijnhuizen: My Israel Wine Tours

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |