wo20092017

Kleine wasjes, grote wasjes

Opruimspecialist

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Kleine wasjes, grote wasjes. Stop ze in je wasmasjien.

In de jaren tachtig scoorde de Surinaams-Nederlandse groep Trafassi een hit met Wasmasjien. Nu ik het nummer terugluister op YouTube, ga ik vanzelf bewegen. Het is geen liedje om bij stil te zitten. Dat zal ook wel het toenmalige succes verklaren.

Laat maar lekker draaien. Steeds weer in de wasmasjien.

Het is een eenvoudige tekst, maar wel effectief. Je zingt het makkelijk mee. Zelfs nu nog zingen mensen dit nummer spontaan mee als je het over de wasmachine hebt. We doen er wat lacherig over, maar als ik er wat langer over nadenk is zo'n ode aan dit huishoudelijke apparaat eigenlijk terecht.

Wassen, spoelen, wringen, hangen.

Mijn oma moest dit alles met de hand doen. Daar moet je nu toch niet meer aan denken? Ik stop mijn vuile goed in de machine, zet hem aan en ga wat anders doen. Mede dankzij uitvindingen als de wasmachine kan ik me vooral bezighouden met mijn werk en andere leuke dingen.

Allemaal even de was buiten hangen. Ik wil de wasknijpers zien.

Deze fase kan in de moderne tijd ook overgeslagen worden, omdat de was in de droger gaat. Ik heb zelf een was/droogcombinatie zodat ik de was niet hoef over te hevelen. Maar bij mooi weer vind ik het prettig om nog ouderwets de was buiten te hangen, want de geur van buiten gedroogd wasgoed blijft speciaal.

Een beetje wasverzachter alsjeblieft.

Gek genoeg heeft niemand mij ooit aangeraden wasverzachter te gebruiken. Het is mij zelfs een paar keer afgeraden als ik ergens een mooi kledingstuk kocht. Ik ben ook niet overtuigd van de toegevoegde waarde, maar dat komt misschien omdat de hardheid van het water in Amsterdam laag is. Ik ben sowieso geen voorstander van het gebruiken van allerlei verschillende wasmiddelen. Ik gebruik een waspoeder en als het nodig is een voorwasmiddel en een vlekkenspray. En handwas doe ik zo min mogelijk. Daar heb ik een middel voor dat ervoor zorgt dat ik nauwelijks hoef te wassen. Een scheutje in een bak met lauw water, een tijdje laten staan, uitspoelen en klaar!

Tip

 Was zo min mogelijk op de hand. Gebruik waszakken en bijvoorbeeld een wolprogramma voor je delicate kleding.

 


Joke   06.06.2017
Wasmasjien Ja, je hebt gelijk: als je bedenkt hoe onze ouders/grootouders de huishoudelijke klussen moesten verrichten....Dat was hard werken! Wij hebben voor allerlei bezigheden hulpmiddelen die het ons zóveel gemakkelijker maken. Het leven is enorm veranderd, en toch: de tijd die wij besparen in ons huishouden, laten wij dikwijls opgeslokt worden door wat wij "moeten" , zodat ook wij nauwelijks tijd over hebben voor de broodnodige ontspanning - want zijn wij méér relaxt dan onze grootouders?!
 
Digmar   06.06.2017
Kleine wasjes, grote wasjes Groot gelijk dat je geen wasverzachter gebruikt. De restanten komen allemaal in het water terecht. Wasverzachter is milieu vervuilend. Als de was in de droger gaat wordt hij ook zacht. Ook strijken, zo het goed daarvoor in aanmerking komt, maakt het weefsel zacht. Wasverzachter veroorzaakt nogal eens huidirritaties.
Laat je was dus maar lekker wapperen. Geen wasverzachter en geen stroom voor de droogtrommel. Daardoor spaar je dus het milieu en je portemonnee.
 
Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |