do24082017

×

Waarschuwing

JCacheStorageFile::_deleteFolderJFolder: :verwijderen: Kan de map niet verwijderen. Pad: /mnt/web006/e0/72/56937072/htdocs/oost4/cache/page

Back Voorpagina Leefstijl Jouw leefstijl magazine Willie Scharwächter geeft leefstijladvies

30 mei Nationale Huidkankerdag, schrijf je in voor een gratis check up

Onderzoek naar huidkanker

Vorig jaar tijdens de Huidkankerdag lieten zesduizend mensen verdachte huidplekjes bekijken door een dermatoloog. Zeventig van hen bleken melanoom te hebben. Melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Elk jaar sterven ongeveer duizend mensen aan deze vorm van kanker.

Tekst Willie Scharwächter

In Europa neemt Nederland de tweede plaats in met het hoogst aantal sterfgevallen aan melanoom. Alleen Slovenië kent een groter aantal slachtoffers. Dit kan en moet beter. Schrijf je in voor een gratis check up op 30 mei via www.huidkankerdag.nl bij een van de 200 deelnemende dermatologen. Inschrijven kan tot 25 mei.

Huidkanker in tien jaar verdrievoudigd
Het aantal mensen met huidkanker is in tien jaar tijd verdrievoudigd van 15.000 tot 45.000 per jaar! Dat maakte de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie onlangs bekend. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal patiënten neemt nog steeds toe. Zestigplussers worden het meest getroffen, zij zijn door hun leeftijd langer in aanraking geweest met de schadelijke Uv-straling van de zon dan jongeren. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht.

Derde Nationale Huidkankerdag
Met name melanoom, is een ernstige aandoening van huidkanker die vroege opsporing vereist. Vroege opsporing geeft de beste kans op genezing. Dit jaar hebben een record aantal dermatologen zich bereid verklaard mee te doen aan de 3e Nationale Huidkankerdag met als thema ‘je huid beschermt je, bescherm jij je huid?’. Tijdens deze dag kunt u gratis bij meer dan 200 ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra in heel Nederland uw huid laten controleren op eventuele verdachte plekjes.

De Huidkankerdag wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) in samenwerking met onder andere KWF Kankerbestrijding, huidtherapeuten, de Stichting Melanoom en Huidpatiënten Nederland.

Wat is huidkanker?
Huidkanker ontstaat wanneer gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. Er zijn diverse soorten huidkanker, waarvan een drietal: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom (carcinoom=kanker) en melanoom zeer frequent voorkomen. Melanoom is de meest kwaadaardige, agressieve huidkanker die uit moedervlekken of pigmentvlekken ontstaat. De kans dat de melanoom met de afwijkende huidcellen zich door het lichaam verspreidt (uitzaaiingen of metastasering) is aanzienlijk groot en daarom wordt een melanoom een levensbedreigende aandoening genoemd. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt is de kans op een succesvolle behandeling groot. Actinische keratose, kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid, wordt beschouwd als het voorstadium van plaveiselcelcarcinoom.

{youtube}iA6ggedRE2M|600|341|0{/youtube}

Preventie
Naast het opsporen van huidkanker is het belangrijk veel aandacht te hebben voor bewustwording over huidkanker en preventie. Huidkanker is een goed zichtbare vorm van kanker, daardoor is het vaak mogelijk om vroeg een diagnose te stellen en huidkanker te behandelen. Bij een ernstige vorm van huidkanker, zoals een melanoom, kan vroege herkenning en behandeling levensreddend zijn. Bij elke verandering aan of op de huid is het daarom belangrijk uw huisarts te bezoeken.

Hoe kun je je het beste beschermen tegen huidkanker?

  1.  Bescherm kinderen van jongs af aan goed tijdens het zonnen. Jorrit Terra, dermatoloog en een van de organisatoren van de Huidkankerdag zegt daarover: ‘Elke keer dat je verbrandt is er één te veel. In de meeste gevallen komt de schade die in jongere jaren is opgelopen op latere leeftijd tot uiting.’
  2. Bescherm uw huid tijdens het zonnen, sporten wandelen of werken in de zon.
  3. Smeer uw huid elke twee uur in met minimaal een zonnebrandcrème factor 15 met Uv-filter, kies liever een hogere beschermingsfactor.
  4. Mijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Op dit tijdstip komt de helft van de schadelijke Uv-straling vrij.
  5. Houd moedervlekken in de gaten en bezoek de huisarts als de vlekken veranderen van grootte en/of kleur.
  6. Mijd de zonnebank.
  7. Voor meer tips en info: www.kwf.nl

 

 

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS

 

Leefstijl column van Willie Scharwächter

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |