do24082017

Back Voorpagina Leefstijl Jouw leefstijl magazine Willie Scharwächter geeft leefstijladvies

Nederlandse zorgsysteem beste van Europa

GezondheidszorgHet Nederlandse zorgsysteem is voor het vijfde achtereenvolgende jaar beoordeeld als beste van Europa en steekt met kop en schouders uit boven de omringende Europese landen. Op de 48 punten waarop gescoord kon worden, zoals de rechten van patiënten, informatie, preventie en resultaten kreeg Nederland 898 punten van de mogelijke 1000 toegekend en liet daarmee Zwitserland achter zich met 851 punten. Nederland haalde hiermee een record. Niet eerder scoorde een land zoveel punten in de Euro Health Consumer Index.

Volgens het Zweedse onderzoeksbureau Health Consumer Power house (HCP,) dat jaarlijks de zorg in Europa vergelijkt, kent Nederland het beste zorgsysteem van de 36 Europese landen die deel uitmaken van de European Healthcare Index(EHCI) 2013. Nederland wordt gevolgd door Denemarken, België en Duitsland als de landen met de beste gezondheidszorg. Roemenië en Polen scoren het laagste. Op een conferentie in Brussel over de uitkomsten stelt onderzoeksleider Arne Björnberg (HCP), dat de EU veel kan leren van de Nederlanders op het gebied van de gezondheidszorg. Het Nederlandse zorgsysteem wordt door Björnberg omschreven als een georganiseerde chaos. Hij bedoelt daarmee dat Nederlanders een grote mate van vrijheid hebben in het kiezen van hun ziektekostenverzekering waar ze hun medische dienst kunnen inkopen. De beslissingen die in het Nederlandse systeem worden genomen worden volgens Björnberg in dialoog tussen patiënten en de medische professionals genomen.

Gezondheidszorg in Nederland

Een van de belangrijkste constateringen uit het onderzoek is dat de kwaliteit van zorg die een patiënt in rijke landen mag verwachten aanmerkelijk hoger ligt dan in armere landen en dat dit verschil steeds groter wordt.

De Nederlandse gezondheidszorg scoort ook hoog volgens het Commonwealth Fund (2010) als het gaat om effectiviteit, toegankelijkheid en gelijkheid. In de studie wordt een vergelijking gemaakt tussen de Verenigde Staten en zes andere westerse landen: Duitsland, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. Nederlanders betalen bijna de helft minder in vergelijking met de Amerikanen, terwijl in Nederlandse zorg kwalitatief beter wordt beoordeeld dan die in de VS.

Het Nederlandse systeem wordt geprezen door het hoge aantal onafhankelijke verzekeraars en zorgaanbieders die om de gunst van de patiënt strijden. Ook de hoge patiëntbetrokkenheid en de beperkte inmenging door de politiek kenmerkt volgens de onderzoekers het Nederlandse systeem.

Er valt ook nog wel wat te verbeteren in Nederland. Zo blijft de behandeling van kanker achter bij andere landen. Te lange wachtlijsten lijken de overlevingskansen volgens de onderzoekers te beïnvloeden. Daarnaast is er kritiek op het vrije rookbeleid en het tekort aan lichaamsbeweging op scholen. Het HCP ziet daarin een belangrijke taak weggelegd voor de grote verzekeringsmaatschappijen. Die zouden volgens het Zweedse onderzoeksbureau meer moeite moeten doen in het promoten van een gezonde leefstijl.

Tekst Willie Scharwächter leefstijlspecialist

___

Literatuur 
European Healthcare Index 2014
Davis, K, Schoen, C, Trenks, K. Mirror, Mirror on the Wall. How the Performance of the US Healthcare System Compares Internationally, 2010. The commonwealth Fund.

 

Leefstijl column van Willie Scharwächter

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |