wo16082017

Back Voorpagina oostbizz Nieuws en informatie voor ondernemers Kijk op ondernemen door ondernemers

Google Penguin update: zijn je backlinks op orde?

Kijk op ondernemen door Nora Schultz

Er komt weer een nieuwe Google update aan.  Google heeft een heleboel regels die bepalen hoe hoog jouw website in de zoekresultaten komt. Deze regels worden continu aangepast om misbruik tegen te gaan.

 Misbruik
Zo waren er website die enorm vaak dezelfde trefwoorden plaatsten, om maar hoger in de zoekresultaten te komen. Vroeger zelfs in dezelfde tekstkleur als de achtergrond, zodat je ze niet kon zien! Maar ze waren er wel. Gekopieerde content is ook niet meer toegestaan. Iedere website dient uniek en relevant te zijn. En links naar jouw website kopen, dat wordt steeds zwaarder gestraft.

Zo zijn er nog ontzettend veel dingen die juist wel of niet meer mogen van Google. Zaken die een negatief effect kunnen hebben op je ranking, dus hoe hoog je komt in de zoekresultaten. Maar als je je website op orde hebt, dan zijn al die Google updates juist wel prettig en zorgen ze ervoor dat alles beter wordt en gemakkelijker gaat.

Penguin 4.0
Zo ook de komende update. Die gaat ervoor zorgen dat het monitoren van de back-links op websites in real-time gaat gebeuren.

Tot nu toe wordt een website één keer in de zoveel tijd geïndexeerd. Dat kan soms wel maanden duren! Als je in de tussentijd iets ‘fout’ doet, daalt je site in de zoekresultaten. Als je die fout corrigeert, duurt het weer maanden voordat het wordt gezien en je weer stijgt in de resultaten. Of je moest Google vragen dit handmatig te doen.

Nu het monitoren van de backlinks real-time gaat gebeuren is het voordeel voor Google dat ze veel sneller misbruik van backlinks zullen ontdekken en de website meteen naar beneden kunnen gooien in de zoekresultaten. Voor de consument is het voordeel dat je site direct stijgt in de zoekresultaten als je de juiste acties onderneemt en dat als je per ongeluk iets fout doet, je niet maanden hoeft te wachten tot je ranking hersteld wordt.

Backlinks
Deze specifieke update gaat over backlinks. Backlinks zijn een zeer belangrijk onderdeel van je zoekmachineoptimalisatie (SEO).

De 3 belangrijkste pijlers van SEO zijn grofweg techniek, on-site optimalisatie (goede teksten die lekker lezen en gebruiksvriendelijkheid van de site) en off-site optimalisatie. De backlinks, dus links op andere websites en in berichten op social media bijvoorbeeld, die naar jouw site verwijzen, zijn deel van die laatste.

Hoe meer backlinks, hoe beter. Als er veel gerefereerd wordt naar jouw site, dan ben je dus populair en stijg je in de zoekresultaten.

Maar, die backlinks moeten wél relevant zijn! Dus geen dubieuze links, geen betaalde links en geen irrelevante verzamelsites. Daarom verbaast het me ook dat sites als startpagina nog toegestaan zijn, maar dat schijnt met de capaciteit van Google te maken te hebben. En ik denk dat dat soort sites ook relevanter en beter toegespitst worden. Er zijn gelukkig nog meer dan genoeg relevante verzamelsites waar je op terecht kunt, en vaak nog gratis ook.

Zijn je backlinks op orde?
De nieuwste update wordt hoogstwaarschijnlijk later deze maand, dus in januari 2016, doorgevoerd. Nu is dus het perfecte moment om te checken of alle links naar jouw site relevant zijn en eerlijk zijn verkregen.

Mocht je meer willen weten over backlinks of hulp kunnen gebruiken bij onderzoek naar goede sites om een (gratis) link op te laten plaatsen, laat het dan gerust weten!

 

Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |