wo16082017

Back Voorpagina oostbizz Nieuws en informatie voor ondernemers Kijk op ondernemen door ondernemers

Kiezen voor minder slecht

Su Changoe

Aandacht voor lijf en uiterlijk is er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder had de allermooiste kaptafel in het universum en mijn vader had een body nog krachtiger dan He-man. Een mooie kaptafel heb ik ook, alleen niet een zoals die van mijn moeder waarbij alle nagellakpotjes en schoonheidsproducten koninklijk worden gepresenteerd.

Zo lig ik ook niet dagelijks krom van de push ups, crunches, stretches en gewichtstraining zoals mijn vader deed. Maar ik ben het wijselijke advies van mijn tante die ik kreeg toen ik 20 en zij 40 werd niet vergeten: ’Vanaf je veertigste is het gevecht met de zwaartekracht official.’ Dus vier ochtenden in de week is mijn agenda geblokt voor mij en mijn goddelijke lijf. Inderdaad, een goddelijk lijf, mijn positieve affirmatie, waaraan telkens weer offers worden gebracht van kilootjes extra krachttraining, extra kilometers voor een vergrotend uithoudingsvermogen en ontelbare asana’s om niet alleen mijn lijf, maar vooral mijn mind soepel te houden.

Als ondernemer kan ik veel kwijt en krijg ik veel terug met sporten. Maar onlangs kreeg ik er zelfs iets extra’s voor terug: wijsheid in de kleedkamer van de sportschool.

In de sportschool zijn er de vaste gezichten die je telkens weer  ziet en dan is er een hausse aan tijdelijke nieuwe gezichten voor de zomer en voor Kerst. Als mompreneur is de sauna dan het welverdiende koolhydraatarme toetje. Ik raak in gesprek met een andere dame die er net zo ver denkt. Onder de douches wordt een gesprek over moeders en personal assistants  gestart, over werk en opvoeding door de vrouw. De argumenten die over en weer werden gegooid tijdens het afdrogen, insmeren en aankleden laat ik hierbij achterwege.

Ik opperde dat ik als mompreneur wel gelukkig ben. Ik kan mijn bedrijfsvoering om mijn kerntaak en mijn hoofdverantwoording als moeder bouwen. In mijn tijd als loonslaaf opperde eens een collega, senior manager: ‘ik werk eigenlijk alleen voor de kinderopvang’. Deze zelfde dame die ook bij haar leidinggevende tot zijn grote verbazing haar zwangerschapsaankondiging afsloot met ‘sorry’.Mijn geloof in dat mijn leven maakbaar is, werd als nogal te positief ontvangen in de kleedkamer.

Een juriste met vier kinderen had het verwezenlijken van een eigen bedrijf moeten opgeven vanwege een zieke (gelukkig inmiddels herstelde) man. De droom weer van de plank halen en uitpakken is er nog niet van gekomen. Volgens haar wordt ons niet altijd de keuze tussen goed en slecht gesteld, soms enkel de keuze tussen slecht of minder slecht. Dankbaar ben ik voor een dergelijk inzicht over de maakbaarheid van je leven. Misschien een extra reden voor mijn collega-entrepreneurs om regelmatig een exclusieve date met je lijf in de sportschool te hebben, je krijgt er soms voor nop inzichtelijk krachtvoer bij cadeau. 

 


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |