wo26072017

Back Voorpagina Nieuws Nieuws tussen Amstel en IJ

In 't Kort

oost-online zoekt redacteuren en verslaggevers

oost-online steekt zich binnenkort in een nieuw jasje. Daardoor is er meer ruimte voor vrijwilligers die mee willen werken aan de nieuwssite voor het Oostelijk deel van Amsterdam. Interessant als je belangstelling hebt voor het nieuws uit Oost.

Schrijven, redigeren, video maken. Je eigen rubriek starten. Je hebt ervaring of je wilt het vake leren. Het kan allemaal bij oost-online. Neem contact op als je belangstelling hebt: redactie@oost-online.nl

Humanistisch verbond is neergestreken in de Indische Buurt

De Amsterdamse kantoren van omroep Human en het Humanistisch Verbond zijn verhuisd naar het Ambonplein in de Indische Buurt. Het nieuwe onderkomen in de voormalige Gerardus Majellakerk werd eind juni feestelijk geopend met uitzendingen van het Filosofisch Kwintet, toespraken en muziek. Het gebouw staat midden in de samenleving in een multiculturele buurt. Eerder hield het Humanistisch Verbond kantoor in een oud school­gebouw op de Weteringschans. De verhuizing naar het oostelijk deel van de stad is geen toeval, zei voorzitter Boris van der Ham, oud-Tweede Kamerlid voor D66 in het Parool. 'Als levensbeschouwelijke organisatie willen we midden in de samenleving staan. We wilden naar een plek waar discussie is.'

 

Voetbalmeiden gezocht

Voetbalclub TOS-Actief, sportpark Middenmeer aan de Radioweg, heeft een grote bloeiende meidenafdeling met 13 meidenteams in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. Er is nog ruimte in met name de oudere teams. Voor meisjes geboren in 1999, 2000, 2001, 2002, 2005 en 2006  is direct plaats als je je aanmeldt. Informatie bij de meidencoördinator TOS-Actief e.grothe@upcmail.nl of onze website www.tos-actief.nl waar je je ook direct digitaal kunt aanmelden.

BOOT Oost verhuist na de zomer

Op dinsdag 5 september start BOOT Oost met haar programma's en activiteiten vanaf een nieuwe locatie. Samen met Makkie zal BOOT Oost de Sumatrastraat 314 betrekken; een nieuwe en frisse locatie waarin de samenwerking tussen beide organisaties geïntensiveerd zal worden. Vanaf 5 september kun je weer bij BOOT Oost geheel kosteloos terecht voor advies en ondersteuning bij juridische, maatschappelijke en/of financiële vragen. De spreekuren zijn wekelijks te bezoeken op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur op BOOT Oost, Sumatrastraat 314. Naast BOOT zullen wijkbeheerders van Eigen Haard de locatie gebruiken voor hun spreekuren op maandag- en donderdagochtend van 09.15 tot 10.15 uur.

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam zitten klaar om vragen van bewoners te beantwoorden over bijvoorbeeld werk of wonen en bieden hulp bij het aanvragen en wijzigen van regelingen. Bewoners kunnen verder terecht met de volgende onderwerpen en vragen:

  • Hulp bij sollicitaties of schoolkeuze
  • Uitleg over en hulp bij het invullen van formulieren
  • Hulp bij juridische vragen, bijvoorbeeld het opstellen van bezwaarschriften
  • Aanvragen van betalingsregelingen
  • Hulp bij het op orde krijgen van de administratie
  • Inzicht krijgen in inkomsten en uitgaven

De studenten bieden deze hulp in het kader van hun studie en staan onder toezicht van expertdocenten. Daarnaast werken de studenten nauw samen met andere instanties in Amsterdam en Amsterdam Oost in het bijzonder.

Op dinsdag 5 september start BOOT Oost met haar programma’s en activiteiten vanaf een nieuwe locatie. Samen met Makkie zal BOOT Oost de Sumatrastraat 314 betrekken; een nieuwe en frisse locatie waarin de samenwerking tussen beide organisaties geïntensiveerd zal worden. Vanaf 5 september kunnen inwoners van Amsterdam Oost weer bij BOOT Oost geheel kosteloos terecht voor advies en ondersteuning bij juridische, maatschappelijke en/of financiële vragen. De spreekuren zijn wekelijks te bezoeken op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur op BOOT Oost, Sumatrastraat 314. Naast BOOT zullen wijkbeheerders van Eigen Haard de locatie gebruiken voor hun spreekuren op maandag- en donderdagochtend van 09.15 tot 10.15 uur.Spreekuren 

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam zitten klaar om vragen van bewoners te beantwoorden over bijvoorbeeld werk of wonen en bieden hulp bij het aanvragen en wijzigen van regelingen. Bewoners kunnen verder terecht met de volgende onderwerpen en vragen:

-       Hulp bij sollicitaties of schoolkeuze

-       Uitleg over en hulp bij het invullen van formulieren

-       Hulp bij juridische vragen, bijvoorbeeld het opstellen van bezwaarschriften

-       Aanvragen van betalingsregelingen

-       Hulp bij het op orde krijgen van de administratie

-       Inzicht krijgen in inkomsten en uitgavenDe studenten bieden deze hulp in het kader van hun studie en staan onder toezicht van expertdocenten. Daarnaast werken de studenten nauw samen met andere instanties in Amsterdam en Amsterdam Oost in het bijzonder.

Maatje gezocht voor Syriër

Wie wil als maatje optreden voor een 63 jarige Syriër die de buurt van de Javastraat woont. Het gaat om een chemicus. Hij heeft in Syrie gewerkt bij de waterzuivering. De man woont samen met zijn zoon van begin 20. Hij doet zijn best met het Nederlands en zoekt ook contacten in de buurt. Reacties bij info@amsterdamverbindt.nl.

Ramkraak op gevel AKO Christiaan Huygensplein

In de nacht van13 juli vond een ramkraak plaats bij de AKO op het Christiaan Huygensplein. De politie zoekt getuigen van dit incident. Rond 04.45 uur kreeg de politie een melding van omwonenden. De politie trof daar een grote ravage aan. De winkelpui is ontzet. Een getuige ziet dat een kleine, zwarte auto meerdere malen hard tegen de gevel aanrijdt. Op het moment dat de politie bij het plein arriveert, is de auto niet meer aanwezig. In de auto zouden vier mannen hebben gezeten. Zij droegen allemaal capuchons. De omgeving wordt afgezocht, maar de mannen zijn niet aangetroffen. Wel ontdekken agenten op de Insulindeweg een voertuig dat voldoet aan de beschrijving van de getuige. Of dit voertuig betrokken was bij het incident wordt onderzocht. Bij de ramkraak is een onbekende buit gemaakt. Het politieonderzoek is in volle gang.

De politie zoekt getuigen die mogelijk iets kunnen vertellen over het incident en (de vluchtroute van) de daders. Heeft u iets verdachts of opvallends gezien op of in de buurt van het Christiaan Huygensplein of op de Insulindeweg? Neem dan contact op via 0900 8844. 

Politiebureau Balistraat 's nachts gesloten

Vanaf zaterdag 15 juli is het politiebureau aan de Balistraat tussen 22.00 uur 's avonds en 07.00 uur 's ochtends gesloten voor publiek. Bezoekers die buiten de openingstijden komen, worden te woord gestaan via de intercom bij de voordeur die staat doorgeschakeld naar het basisteam Zuidoost-Bijlmermeer. In veel gevallen kan via internet of telefonisch aangifte gedaan worden. Tijdens de nachtelijke uren een afspraak maken om aangifte te doen kan via 0900-8844, of persoonlijk op het politiebureau van basisteam Oost Watergraafsmeer aan de Linaeusstraat 111 in Amsterdam.

De politie is 24 uur per dag, zeven dagen in de week ook telefonisch bereikbaar. Als elke seconde telt, belt u 112. Als geen sprake is van spoed, maar u wilt wel de politie spreken, dan belt u het telefoonnummer 0900-8844.

Kinderen laten hun kunst zien in het Stadsloket

De leerlingen van de Gerhardschool voor speciaal onderwijs hebben dit schooljaar op speelse wijze kennis gemaakt met fotografie, tekenen, schilderen, animatie en muziek. Het resultaat daarvan is tot en 12 juni te zien in het Stadsloket. Het project van de stichting Art4elkaar draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt en biedt de school de kans hun cultuuronderwijs uit te breiden. Bovendien draagt dit project bij aan de ontwikkeling en ontplooiing van de kinderen. De kinderen worden in de gelegenheid gebracht om te leren communiceren en samen te werken, hun talenten te ontwikkelen en hun buurt, kunst en cultuur leren waarderen.

Van Eesteren Museum gaat wandelen in Watergraafsmeer

Op pad in de Watergraafsmeer. Gids en buurtbewoner Karin Ruisch organiseert voor het Van Eesterenmuseum een wandeling door de Watergraafsmeer, het eerste naoorlogse begin van het Algemeen Uitbreidingsplein. De wandeling is onderdeel van het randprogramma van de expositie 'Een Betere Stad' van Monumenten en Archeologie die momenteel te zien is in De Bazel. Voor deze tentoonstelling over het Algemeen Uitbreidingsplan zijn er nieuwe routes ontwikkelt door de Westelijke Tuinsteden, Buitenveldert, Watergraafsmeer en Amsterdam Noord.

Voor meer informatie zie ook www.eenbeterestad.nl | Aanmelden en meer informatie over de wandelexcursie vind je hier

Met de Summer School leer je taalles geven

Dit jaar is er weer de mogelijkheid om tijdens de vakantiemaanden opgeleid te worden tot taalvrijwilliger. Het ABC  organiseert een  2-daagse Summer School voor vrijwilligers die vluchtelingen en migranten thuis willen helpen met taallessen. Kouissar is een vluchteling  die na een half jaar al aardig Nederlands spreekt. Ze ontvluchtte 2 jaar geleden Iran. Daar had ze een prima baan, hier moet ze een nieuw bestaan opbouwen. Met hulp van haar taalmaatje doet ze dat moedig en vastberaden. Straks gaat ze inburgeren en wil ze gaan werken. Wil jij taalvrijwilliger worden? De Summer School  wordt in juli en augustus gehouden

Dinsdag 18 en donderdag 20 juli (2 daagse, elke dag van 10.00 - 15.00 uur)

Maandag 28 en dinsdag 29 augustus (2 daagse, elke dag van 10.00 - 15.00 uur).

Na de training kan je een dagdeel per week lesgeven bij iemand thuis   

Kijk voor meer informatie www.abcamsterdam.org.  

Aanmelden via de website of maaike@abcamsterdam.org

 

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |