di23052017

Back Voorpagina Nieuws Nieuws tussen Amstel en IJ

In 't Kort

Extra moderne danslessen voor senioren

Het enthousiaste tijdens het eerste seizoen was groot. Daarom organiseert Dance Connects vanaf 3 mei elke woensdagmiddag extra lessen moderne dans voor iedereen vanaf 60 jaar in De Meevaart Balistraat 48A. Moderne dansles voor senioren bestaat uit een gratis kennismakingsles en 9 lessen van 1,5 uur met een pauze waarin gezamenlijk thee wordt gedronken en er ruimte is elkaar te ontmoeten. De lessen starten op 3 mei met een gratis kennismaking om 14.15 uur. Ook is er de mogelijkheid om op 26 april al een kijkje te komen nemen tijdens de open les in De Meevaart. Met of zonder ervaring, met of zonder fysieke beperking, iedereen kan meedoen.

 

Vakantiekamp op Jeugdland|Maakland in de meivakantie

Vier je vakantie op Jeugdland|Maakland met een avontuurlijke buitenweek. Het programma bestaat uit activiteiten waarbij je kunt maken, spelen en onderzoeken. Zo kun je hutten bouwen, vlaggenroof spelen, kanovaren, vogels spotten en waterbeestjes vangen. Elke dag maken we een kampvuur en bereid je je eigen lunch. Je kunt je per dag of voor de gehele week inschrijven. 

> 1 mei t/m 5 mei van 9.00 tot 16.30 uur
> Leeftijd 6-12 jaar
> Prijs per dag: € 40,-  en Prijs hele week: € 175,-
> Inschrijven kan tot 19 april via info@maakland.nl

ABC zoekt taalvrijwilligers

In Amsterdam wonen veel  vrouwen die hulp nodig hebben bij het leren van de Nederlandse taal. Door allerlei omstandigheden kunnen ze geen cursus buitenshuis volgen. Zoals Malika, die schoolgaande kinderen heeft, maar ook nog een 1-jarige thuis heeft rondlopen. Ze wil haar kinderen kunnen volgen op school. Door taallessen aan huis help je dus niet alleen Malika, maar ook haar kinderen. Het Amsterdams Buurvrouwen Contact is de enige organisatie in de hoofdstad die thuis taalles geeft. Wil jij taalmaatje worden? Geef je dan snel op bij het ABC.  Er worden korte trainingen van twee dagen georganiseerd voor vrouwen die Taalvrijwilliger willen worden.

De eerstvolgende introductietrainingen zijn op zaterdag 22 en 29 april en op vrijdag 19 en vrijdag 26 mei.

Na de training kan je 1 dagdeel per week lesgeven bij iemand thuis   

Kijk voor meer informatie www.abcamsterdam.org. | Aanmelden via de website of maaike@abcamsterdam.org

 

Fonds voor Oost zoekt vrijwilligers voor communicatie, fondsenwerving en/of crowdfunding

Fonds voor Oost is per direct op zoek naar vrijwilligers: extra leden voor het buurtcomité, in het speciaal mensen die zich willen inzetten en ervaring hebben op het gebied van communicatie, fondsenwerving en/of crowdfunding.

Initiatieven door heel Oost die bijdragen aan een leukere, mooiere, of betere wijk kunnen sinds 2014 terecht bij het Fonds voor Oost voor financiële ondersteuning. Met een korte vragenlijst over het project wordt er door een team betrokken buurtbewoners besloten aan welke ideeën er een bijdrage wordt gedaan. Hierbij staan actieve betrokkenheid van bewoners en versterking van sociale samenhang centraal. Geen ingewikkelde procedures, geen hoge eisen aan aanvragers anders dan een goed idee waar meerdere bewoners in een straat of buurt plezier aan beleven of behoefte aan hebben, daar staat het fonds voor.

Het buurtcomité wordt gevormd door mensen die wonen of werken in Amsterdam Oost en hun kennis voor 4 tot 8 uur per maand beschikbaar stellen voor het buurtfonds. Deze mensen zijn betrokken bij de sociaal maatschappelijke ontwikkelingen in de wijken in Oost en hebben een relevante deskundigheid en/of netwerk. Het team vertegenwoordigt samen de diverse samenstelling van Oost op gebied van o.a. leeftijd, beroep en achtergrond, en komt uit verschillende gebieden in het stadsdeel.

Heb jij kennis en/of ervaring met financiële werving en communicatie en hart voor Oost? Meld je aan bij het enthousiaste buurtcomité van Fonds voor Oost zodat we wederzijds kunnen zien of het past. We ontvangen graag een korte motivatie en cv. Voor meer informatie bel 06 409 723 68 of mail info@fondsvooroost.nl. Je kunt reageren tot 15 april.

Gratis training voor mantelzorgers

Zorgt u voor een dierbare? Iemand die intensief zorgt voor een dierbare wordt een mantelzorger genoemd en hier komt veel bij kijken. Dynamo traint mantelzorgers om deze zorg wat te verlichten. De volgende training start 12 april voor mantelzorgers Oost. Tijdens de training komen de volgende vragen aan bod: Welke regelingen en voorzieningen kan je inzetten? Hoe organiseer je de administratie? En hoe zorg je goed voor jezelf? .

‘Er zijn enorm veel mogelijkheden de zorg slimmer te organiseren!’ aldus trainster Gaby Terlingen. ABZ staat voor Administratie, Budget en Zorg. Een overzichtelijke administratie helpt in het berekenen van voordelen bij de belastingdienst en het aanvragen van andere financiële voorzieningen. Overzicht in budget geeft rust. En wat betekent ‘de zorg’ voor de mantelzorger? Neem bijvoorbeeld de zorg voor een partner die lijdt aan Alzheimer of heeft een lichamelijke of geestelijke beperking. De persoon verandert. Dit kan heel ingrijpend zijn. Ook hier wordt uitgebreid aandacht aan besteed. De ABZ-cursus is gratis voor mantelzorgers die wonen of voor iemand zorgen in Amsterdam Oost. Interesse? Op woensdag 12 april (19.00 – 22.00) start de volgende cursus.

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Gaby Terlingen via 06 19 45 66 99 / gterlingen@dynamo-amsterdam.nl.

99 pakketten met 95 kilo cocaïne gevonden op IJburglaan

Op last van de burgemeester is een woning aan de IJburglaan gesloten. De politie heeft er maar liefst  99 pakketten met 95 kilo cocaïne aangetroffen. De aanwezigheid van drugs kan leiden tot onveiligheid voor de omwonenden vanwege overlast en de aanzuigende werking op criminele activiteiten. Dit levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Om dit te voorkomen is de woning per direct voor drie maanden gesloten.
 

Speelgoedwinkel overvallen

Intertoys aan het Christiaan Huygensplein is rond 18.00 uur overvallen door een nog onbekende man. De medewerkers werden door de overvaller naar verluidt bedreigd met een groot mes. Het is nog niet bekend of de overvaller iets buit heeft gemaakt.

Persoonlijke verhalen uit WOII gezocht voor theaterproject met jongeren

Theater Oostblok zoekt voor het project Oorlog in Oost (werktitel), verhalen van mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en hierover in gesprek willen gaan met jongeren. We zijn met name op zoek naar mensen die in Amsterdam Oost verbleven tijdens de oorlog. Ook willen we graag spreken met mensen die de oorlog in Nederlands Indië hebben meegemaakt. Zo maken we een verbinding tussen verhalen uit Amsterdam Oost en het toenmalige NederlandsOost-Indië. Gebaseerd op de verhalen die we verzamelen, wordt een voorstelling gemaakt die wordt gespeeld door jongeren op 4 mei en 5 mei, in het kader van de landelijke theatermanifestatie Theater Na De Dam.

Als u geïnteresseerd bent in het delen van uw verhaal met jongeren, kunt op contact opnemen met de maker van de voorstelling Jelle Zijlstra op: 06-51247898 of jellezylstra@gmail.com, u wordt dan op de hoogte gehouden en uitgenodigd voor de vertelbijeenkomst in Theater Oostblok die plaats zal vinden op zondagmiddag 12 maart.

De wereld ging open voor Rashid

In Amsterdam zijn er momenteel wachtlijsten voor vrouwen thuis die geholpen wil worden met de Nederlandse taal. Rashid krijgt sinds een half jaar les. Toen ze vanuit Pakistan naar Nederland kwam had ze een zoontje van 1 jaar en was hoogzwanger van het tweede kind. Ze wilde dolgraag Nederlands leren en beginnen met de inburgeringscursus, maar zat twee jaar vooral thuis en zorgde voor de kinderen. Door de taallessen ging er voor haar letterlijk een wereld open, nu kan ze met andere mensen in contact komen. Wil jij ook een vrouw helpen met haar spreekvaardigheid en in de lente starten met vrijwilligerswerk? Dat kan bij het Amsterdams Buurvrouwen Contact. Jij bent dan haar taalmaatje die haar ook kan helpen met het vinden van een activiteit in de buurt waar ze andere mensen ontmoet. Er worden korte trainingen georganiseerd voor vrouwen die Taalvrijwilliger willen worden.

De eerstvolgende introductietrainingen zijn op zaterdag 4 en zaterdag 11 maart, vrijdag 24 en vrijdag 31 maart. Na de training kan je 1 dagdeel per week lesgeven bij iemand thuis.
Aanmelden en meer informatie www.abcamsterdam.org | maaike@abcamsterdam.org.

Kraanvogel, inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten

De Kraanvogel is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Wanneer je met kanker geconfronteerd wordt of iemand in je nabije omgeving kanker heeft, krijg je te maken met veel onzekerheden, verdriet en vragen. De Kraanvogel is een plek waar je lotgenoten kunt ontmoeten, en waar je kunt ontspannen, delen en je thuis voelen. Je kunt er terecht als je zelf ziek bent (geweest), als iemand in je omgeving kanker heeft of daaraan is overleden. De Kraanvogel biedt je een luisterend oor: de koffie staat klaar en de mensen bij de Kraanvogel luisteren graag naar je verhaal, als je dat wilt vertellen. Ze organiseren ook veel activiteiten. Als je zin hebt, doe je mee! Meer weten? Op www.dekraanvogel.org vind je meer informatie over de openingstijden en activiteiten. Het adres: Robert Kochplantsoen 19.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |