wo20092017

Goddelijk Bourgogne

Eén ding is zeker: Bourgogne is een van de meest intrigerende, meest geroemde en meest controversiële wijngebieden ter wereld. Hier worden wijnen gemaakt van uitzonderlijke klasse en met een bijzonder ‘eigen’ karakter. Aan de basis van de beste wijnen staan slechts twee druiven: chardonnay en pinot noir.

Subtiele chardonnay
Zeg ‘chardonnay’ en veel mensen denken aan dikke, volle, boterige wijnen met een duidelijke vanillesmaak. Toch is dat zeker niet de huisstijl van chardonnay. In de jaren tachtig en negentig kwam deze smaak in de mode en gingen wijnmakers steeds verder in deze stijl. Groot, groter, grootst was jarenlang het devies, en even leek het er op of dit was de enige stijl chardonnay. Maar bij een klassieke chardonnay uit de Bourgogne draait het juist om zijn subtiele kracht, puurheid en finesse. Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar een Puligny Montrachet of een Chablis zijn mineralige wijnen, waar je de natte steen bijna letterlijk in proeft; fris, spannend, intrigerend en complex, met smaken die maar blijven doorkomen. Een Meursault zal misschien iets boterigs kunnen hebben, maar veel meer dan een hint zou dit niet moeten zijn. De gemene deler van deze wijnen is de perfecte balans. Niets overheerst, alles vult elkaar aan,
als een Ajax in topvorm.

Kruis BourgogneDelicate pinot noir
Natte zwembroekjes.’ Meerdere malen heb ik deze bijna incestueuze geuromschrijving gehoord wanneer mensen het hadden over grote pinot noirs uit de Bourgogne. Ik geloof niet dat ik snel ergens vies van ben, maar deze omschrijving gaat mij toch wel een stap te ver. Maar goed... iedereen zijn eigen associaties. Zeker is dat pinot noir een verbluffend vermogen heeft een bizar breed spectrum aan eigen aroma’s op te bouwen. Pinot noir uit de Bourgogne kan je verrassen met verleidelijk sensuele of karakteristiek koppige geuren. Rood fruit, bosvruchten, rokerige geuren, jong en oud leer, bloemen zowel gedroogd als vers, subtiele stalgeuren of exotisch kruidig. Dat alles verpakt in een ongekend zuivere, zijde-achtige textuur die je doet watertanden en je af doet vragen of je zoiets ooit eerder hebt ervaren. Pinot noir is ondanks zijn naam zelden erg donker van kleur en ook eigenlijk nooit een zware, volle wijn. Net zoals bij de chardonnay uit de Bourgogne draait het om subtiele, delicate en complexe geuren die je simpelweg doen smelten.

Als je dit alles eens van dichtbij wilt meemaken, bezoek de Bourgogne dan zelf eens. Een fantastisch gebied, waar je ook makkelijk als een echte Hollander doorheen fietst. Heerlijk genieten van het Bourgondische eten en prachtige bijpassende wijnen. Absoluut de moeite waard!

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |