wo20092017

Sexy Sauvignon

Marilyn MonroeJe hebt Marilyn, Clooney, lingerie, chocola... Graag voegen we Sauvignon Blanc toe aan deze ‘hot list’. Want deze superdruif is helemaal in. Van de stuivende Nieuw Zeelandse tot de droge, mineralige Loire versie.

Niet eens zo lang geleden was het Chardonnay die The Most Wanted List aanvoerde. Maar het ontstaan van de ABC-regel (Anything But Chardonnay) zegt genoeg. Nou hangen wij die regel niet aan, want daar vallen ook wijnen als Chablis onder. Maar... het karakteristieke, knisperende karakter van Sauvignon Blanc is absoluut iets heel anders, iets eigens: geuren en smaken als kruisbessen (af en toe ook wel herkenbaar als ‘kattenpis’), groene paprika, en soms ook asperges, gras en/of tropisch fruit.

Het klassieke Sauvignon Blanc gebied is de Loire. Bekende wijnnamen als Sancerre en Pouilly Fumé komen daar vandaan. Het zijn bijzondere, strakdroge, elegante wijnen met ultieme mineraligheid. Vaak heerlijk bij de borrel of bij (gerechten met) geitenkaas, sushi en vis.

Net als Chardonnay is Sauvignon Blanc een fanatieke reiziger. Meest benoemenswaardige land buiten Frankrijk waar hij te vinden is, is natuurlijk Nieuw Zeeland. Met name de streek Marlborough (in het Noorden van het Zuidelijke eiland) is hier wereldberoemd mee geworden.

En dan nog dit...

  • Samen met Riesling is Sauvignon Blanc een van de eerste wijnen die in een fles met schroefdop werd verkocht.
  • De wijn wordt meestal jong gedronken, met als uitzondering Bordeaux waar hij vaak geblend met Semillon, gelegen op hout, jaren oud kan worden.
  • Quote: “Sauvignon blanc bangs you in the mouth, like an old peasant with his wooden shoe...... The Sauvignon is the whipper-snapper. It's not solid enough. It's violent, it's sharp, it bites, it cries, it's like a ferocious dog you keep on a leash.” (Israel Shenker, N.Y. Times)
  • Er schijnen duizenden meisjes op deze wereld rond te lopen die luisteren naar de naam Sauvignon.

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |