wo20092017

Suid Afrikaanse Wyn

'Heden is Gode loff van de Caepse druiven d’eerste mael wyn gepaerst.' Op 2 februari 1659 schrijft de 1e VOC Gourverneur Van Riebeeck in zijn journaal dat de eerste druiven zijn geperst.

De wijnbouw neemt een verdere vlucht door de komst van Franse vluchtelingen met wijnbouwkennis en door nog een Nederlander, Simon van der Stel. Hij weet één van de beroemdste wijngaarden ooit op te bouwen, net zuidelijk van de Tafelberg: Constantia! Keizers, koningen en prinsen door heel Europa genieten volop van deze wijn, gemaakt van Muscat-druiven. Maar ook in Zuid Afrika komt een keerpunt in het geluk en slaat de allesvernietigende druifluis toe.

Als de 20e eeuw van start gaat breekt een tijd van ‘bulkwijn’ aan. Oftewel, men gaat meer voor kwantiteit dan kwaliteit. Met één klein lichtpuntje in 1925 als een nieuwe druif ontstaat: Pinotage. Het is een kruising van de Franse druiven Pinot Noir en Hermitage (= Cinsault). Ook nu nog is dit dé nationale druif van Zuid Afrika voor rode wijn.

Zonnige tijden breken aan bij de val van apartheid. De wijnexport floreert, de overheid wordt soepeler en er wordt geïnvesteerd en geëxperimenteerd. Overal starten jonge, goed opgeleide en innovatieve wijnmakers met maar één doel, en dat is het mooiste te laten zien en proeven wat Zuid Afrika te bieden heeft.

Hoe staat het er nu voor?

> Zo ongeveer de gehele wijnbouw in Zuid Afrika vindt in de provincie Westkaap plaats (rondom Kaapstad, in het Zuid Oosten). Een oogverblindende streek met een forse wind die ziektes in de wijngaard tegengaat. De oceanen brengen de benodigde verkoeling.

> Steeds weer nieuwe gebiedsnamen bevestigen de stroomversnelling waar de Zuid Afrikaanse wijnbouw inzit. In de koelere kuststreek, Coastal Region, zien veel nieuwe ambitieuze wijnhuizen grote potentie.

> Internationale druiven als Shiraz, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc en Chardonnay worden in sneltreinvaart aangeplant. Het lijkt erop dat ook hier de traditionele druiven plaats maken voor de wereldwijd bekendere grootheden.

Werk in de Wijngaard>> De meest aangeplante druif, alhoewel afnemend, is Chenin Blanc. Deze druif wordt ook wel Steen genoemd en levert een variatie aan wijnen op (droog, bubbels, sherry-achtigen).

Nice to know

  • De aangeplante oppervlakte aan wijngaarden in Zuid Afrika is grofweg gelijk aan die van de Bordeaux.
  • De wind die allerlei ziektes tegenhoudt wordt ook wel de ‘Kaapse Dokter’ genoemd.
  • Dat Chenin Blanc in Zuid Afrika ‘Steen’ wordt genoemd is niet zo vreemd. ‘Chenin’ betekent in het Frans namelijk ‘steen’.

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |