wo20092017

Roze, rozer, rosé

‘Wat is rosé?’ Als het uitsluitend wijn is met een roze kleur dan is het eenvoudig. Neem een witte wijn en gooi daar net zoveel rode wijn bij tot de kleur je bevalt en je hebt je rosé. Dit is tekort door de bocht.

Vaak mag rosé niet op bovenstaande manier worden gemaakt en wijnboeren uit de Europese Unie mogen deze methode van productie (met uitzondering van Champagne) zelfs helemaal niet toepassen. Rosé zoals Vindict die voert is altijd gemaakt op een manier vergelijkbaar met rode wijn.

Een rode wijn verkrijgt zijn rode kleur namelijk van de schilletjes die de rode kleurstoffen bevatten. Door de druif te kneuzen en de schilletjes op het (witte) sap van de druif te weken wordt de wijn roder en roder. Indien dit proces vroeg wordt gestopt, is het resultaat dus een heel licht roze-rood gekleurde wijn. In de volksmond rosé genoemd naar het Franse woord voor roze. Grappig eigenlijk want we noemen onze rode wijn ook niet ‘rouge’ of de witte ‘blanc’. Maar dat daar gelaten.

Wat handig is te weten is dat een rosé door zijn kleur al een beetje verraadt wat je kan verwachten in het glas. Hoe dieper de kleur des te steviger de wijn. Dit komt direct voort uit het feit dat een rosé die donkerder is meestal langer op de schilletjes van de druiven heeft geweekt en daarmee meer kleur én meer smaakstoffen heeft opgenomen.

Is het één beter dan het ander? Nee, dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Wel is zeker dat momenteel de lichtere rosé meer ‘en vogue’ is. Wellicht dat het daarom ook wel als ultieme zomerwijn wordt gezien. Deze rosé’s zijn verkwikkend, verfrissend, speels en goddelijk fruitig. Denk aan zo’n parelend glas en het water loopt de meeste mensen als de honden van Pavlov in de mond.
 

Maar rosé is nog veel meer. Want, wat vaak wordt vergeten is dat rosé ook een fantastische eetwijn is. Van zomerse salades tot spicy oosterse maaltijden, een rosé begeleidt het allemaal met een verrassende veelzijdigheid. Soms hoor je de kritiek dat rosé geen echte wijn zou zijn. Het is waar dat een rosé nooit die complexiteit zal bereiken waar de rode en witte toppers toe in staan zijn, maar moeten zij dit wel? Het zijn compleet verschillende soorten wijnen, voor heel verschillende momenten. Een rosé vindt haar kracht op een mooie lentemiddag, bij een passend gerecht of op een lange zomeravond. Dan is het rosé die de meeste mensen om haar elegante en wellustige vingers weet te winden.

Rosé Vuistregels

  • Drink rosé jong! Het fris fruitige karakter is de kracht van rosé. Dit is het meest aanwezig als de wijn jong is.
  • Rosé is geen typische vrouwendrank of zou dat tenminste niet moeten zijn. Iedereen die rosé bij voorbaat uitsluit loopt een fantastisch originele wijn mis.
  • Hoe donkerder van kleur, hoe meer extractie van de schil en hoe steviger. De wijn kruipt dan in karakter op richting lichte rode wijn.
  • Een rosé drink je gekoeld. Een graad of acht is prima.
  • Rosé is een leuke wijn om gastronomisch in te zetten. Hete(re) Aziatische gerechten zijn de klassieke combinatie. Maar de frisse lichte moderne rosé’s combineren makkelijk, van een pasta Bolognese tot een zomerse salade met geitenkaas.

Rosé weetjes

  • De roze-rode kleur van een rosé komt van de schilletjes van blauwe druiven.
  • Rosé heeft doorgaans het meest weg van een witte wijn met rood fruit aroma’s.

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |