wo20092017

Le Tour de France

De ene tour is afgelopen, op naar de volgende! Ik neem je mee op een Tour de France langs de wijnstreken van ‘de moeder aller wijnlanden’: Frankrijk. En ook al doen we het kort en bondig, je moet er wel wat doorzettingsvermogen voor hebben...

Frankrijk is zo’n wijnland waar je niet over uitgepraat raakt. Gewoon om de simpele reden dat er zoveel is als het om wijn gaat. Een globaal overzicht van de wijnstreken en hun karakteristieken:

De wijnstreken van Frankrijk

Champagne

Geografisch - Noord Frankrijk, koel en regenachtig, met een bijzondere kalkbodem met fossielen uit een zee die zich daar vele eeuwen geleden terugtrok.
Beroemd om - de bubbel
Druiven - Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Meestal als blend, maar je hebt ook ‘Blanc de Blancs’ (alleen Chardonnay) en ‘Blanc de Noirs’ (100% Pinot Noir / Meunier).
Nice to know:
Bij Champagnes kennen we merken, zoals Moët & Chandon, Veuve Cliquot, Charles Heidsieck, Bollinger & Dom Perignon.
In de streek is een gangenstelstel van vele kilometers in de kalk uitgehouwen.
Alleen bubbels uit deze streek mogen Champagne heten.

Elzas

Geografisch – Noord Oost Frankrijk, bij Straatsburg. Invloed van de Vogezen is cruciaal. Het is er relatief warm met veel zonuren (vergelijkbaar met Zuid Frankrijk)
Beroemd om – m.n. witte wijnen, zowel droog als zoet. Het zuiden van de Elzas levert de mooiste wijnen op.
Druiven - vooral witte druiven, maar ook 1 rode druif: Pinot Noir. De witte nobele druiven zijn: Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris en Muscat.
Nice to know:
In de Elzas vind je allerlei kleine dorpjes met een zeer hoog Anton Piek-gehalte.
Ze maken ook een bubbel, te weten Crémant d’Alsace (net zoals Champagne gemaakt).

Loire

Geografisch – Het gebied waar de rivier de Loire de zee in loopt (ca. 500 km lang): vanaf Pouilly sur Loire tot kuststad Nantes. Er zijn 4 streken te onderscheiden: Orleanais, Touraine, Anjou-Saumur, Pays Nantais.
Beroemd om - toch met name witte wijnen, bekendste Sancerre en Pouilly Fumé, maar ook mooie droge en zoete wijnen van Chenin Blanc.
Druiven – Hoofdrolspelers voor wit: Sauvignon Blanc en Chenin Blanc, voor rood: Cabernet Franc, maar ook wel Cabernet Sauvignon, Gamay en Pinot Noir
Nice to know:
Wordt ook wel ‘Le jardin du France genoemd’ (ook fruit, groente, kazen etc).
Het was ook het land van de koningen en adel, dit zie je terug aan de mooie kastelen / paleizen.

Bourgogne

Geografisch – De Bourgogne kun je in twee losse streken indelen:
Chablisstreek – ca 180 km ten zuidoosten van Parijs, met een unieke bodem ‘kimmeridge’ genoemd, gevormd door prehistorische oesterschelpen
Onder de stad Dijon begint de Côte d’Or (Beaune), daaronder Challonais, Mâconnais en Beaujolais
Beroemd om – zowel wit als rood
Druiven – voor rood Pinot Noir, voor wit Chardonnay en als je naar de Beaujolais gaat is de hoofddruif: Gamay.
Nice to know:
Chablis wordt ook wel oesterwater genoemd
Een aantal grote namen in de Cote d’Or: Vosne Romanée, Gevrey Chambertin, Clos Veugeot voor rood en Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet voor wit.

Bordeaux

Geografisch – Rondom de stad Bordeaux. Bekendste streken: de Médoc (hier komen dé grote namen vandaan), St. Emilion, Pomerol, maar ook de Sauternes voor de productie van de meest mooie dessertwijnen.
Beroemd om – rode wijnen van de wereldwijd beroemde Chateaux en bovengenoemde Sauternes
Druiven – vaak een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot
Nice to know:
Hier is de wijnwet opgesteld in 1855 (ten tijde van de wereldtentoonstelling in Parijs) die nog steeds van kracht is. Daarbij hebben de beste Chateaux een kwalificatie gekregen van Premier Cru tot Cinquième Cru. Het zijn er nu 61.

Zuidwesten / Sud Ouest

Geografisch – Ten Zuiden en ten ZO en Oosten van Bordeauxstreek.
Druiven – in de gebieden die het achterland van de Bordeaux vormen (Bergerac en Cahors) overeenkomstig met de druiven uit de Bordeaux-streek. Verder van de Bordeaux af een paar lokale rassen als de Gros en Petit Manseng en Tannat (Madiran).

Rhône

Geografisch – Van net onder Lyon tot aan ongeveer Avignon (bijna bij de Middellandse Zee), tweedeling in Noord en Zuid Rhône:
Noord: smalle strook naar beneden, zeer steile hellingen, het kwaliteitsgebied met grote namen als Côte Rotie, Hermitage en Condrieu
Zuid: veel weidser gebied waar de meeste Côtes du Rhônes worden geproduceerd
Beroemd om – rode wijnen van Syrah en witte wijnen van Viognier. Maar ook Chateau Neuf du Pape en zoet wit Muscat de Beaumes de Venise.
Druiven
Noord: Syrah en Viognier, Roussanne en Marsanne
Zuid: naast Syrah ook Grenache, Mourvèdre, Cinsault. Wit: Marsanne, Roussanne, Grenchache Blanc
Nice to know:
De meest beroemde wijn uit de Rhône is wel Hermitage. Het verhaal gaat dat een ridder, Gaspard de Sterimberg, het bestrijden van de Albigenzen beu was, tot inkeer kwam en zich verder wijdde aan het gebed en de wijnbouw in een ‘ermitage’ (kluizenaarsoord) boven op de heuvel Tain. De rode wijnen die hier vandaan komen moeten minstens voor 85% uit Syrah bestaan.

Languedoc Roussillon

Geografisch – Langs de Middelandse Zee, vanaf het zuiden van de Rhône tot aan de Spaanse grens. Over het algemeen warm en droog klimaat
Beroemd om – Lang bekend geweest om slobberwijnen, maar het roer is om. Er is nog geen eenduidigheid en er worden veel experimenten gedaan
Druiven – van alles, van Chardonnay tot Picpoul de Pinet, Merlot tot Carignan
Nice to know:
Bij wijnen uit de Languedoc wordt soms gesproken over het aroma ‘garrigue’. Hierbij moet je denken aan de typische geurende vegetatie uit die streek zoals tijm, rozemarijn, lavendel en brem.
Er komt ook een aantal Vins Doux Naturels vandaan, zoete wijnen die tot stand komen doordat tijdens de vergisting suiker wordt toegevoegd, waardoor de vergisting stopt. O.a. Banyuls en Muscat de Rivesaltes

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |