do24082017

×

Waarschuwing

JCacheStorageFile::_deleteFolderJFolder: :verwijderen: Kan de map niet verwijderen. Pad: /mnt/web006/e0/72/56937072/htdocs/oost4/cache/page

Da Vino Code

Wijnstreken ItaliëDOC(G)? IGT? Vino da tavola? Rosso di Montalcino? Brunello di Montalcino? Het ontcijferen van een Italiaans wijnetiket is een uitdaging. Een speed-basiscursusje kan je vast helpen. Andiamo!

De druif en de herkomst zijn belangrijke elementen op het etiket. Hiernaast zie je een kaartje met de belangrijkste wijnstreken (voor meer detail, gebruik een wijnatlas, tip: Hugh Johson). Wat betreft de druiven: teveel om hier even op te sommen want dat zijn er meer dan 1000. Om je enigszins op weg te helpen, vind je onderaan deze pagnina een kort lijstje met een aantal typisch Italiaanse druiven die je nogal eens tegenkomt op een etiket (en erbij vermeld waar je deze druif met name tegenkomt).

Een Italiaans wijnetiket vermeldt ook vaak het type wijn waar je mee te maken hebt. Denk aan spumante (bubbels), frizzante (licht bubbelend), chiaretto (rosé), bianco (wit), rosso (rood), dolce (zoet) of secco (droog). Maar ook woorden die met de wijnmaker te maken hebben: vigna or vigneto (wijngaard) tenuta (wijngoed) of produttore (producent).

Kwaliteitsaanduidingen
Italiaanse wijnen worden onderscheiden op kwaliteit. Aflopend gaat het om de volgende kwaliteitsaanduidingen:

> Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG) - De herkomst van de wijn wordt beschermd én gegarandeerd. Deze garantie wordt ondermeer gegeven door een verplichte keuring. Het produceren van deze wijn gebeurt onder strengere bepalingen dan wijnen met een DOC alleen. Voorbeelden van DOCG’s zijn: Chianti Classico, Barolo, Brunello di Montalcino, and Barbareso.

> Denominazione di origine controllata (DOC) – Deze aanduiding omvat meer dan 300 gebieden, die samen ongeveer 25 procent van alle Italiaanse wijnen produceren. DOC wijnen moeten aan bepaalde voorwaarden doen, waaronder beperkte opbrengst van druiven per hectare, minimum alcoholgehalte, bepaalde geografische afbakening en toegestane druiven. De normen liggen iets lager dan die voor een DOCG.

> Indicazione geografica tipica (IGT) – Dit is het equivalent voor de Franse Vin de Pays en is dus een streekwijn. Het is in het leven geroepen om de ongekende kwaliteit van Super Tuscans: topwijnen die niet voldoen aan de DOC’s of DOCG’s normen, maar vanwege hun kwaliteit wel zo worden erkend.

> Vino da Tavola (VDT) - Deze categorie omvat alle andere Italiaanse wijnen en heeft dus een breed spectrum aan wijnen. Zowel eenvoudige tafelwijn als complexe klassewijn.

Riserva
In Italië betekent de term ‘riserva’ op een fles dat je de betere wijn van een producent hebt. Meestal zijn het wijnen uit Toscane (Chianti Classico, Brunello di Montalcino and Vino Nobile de Montepulciano) of uit Piemonte (Barolo and Barbaresco). Tegelijkertijd vereist de Italiaanse wijnwet dat deze wijnen ook voor een langere minimale periode moeten ouderen dan de niet-riserva wijnen. Bijvoorbeeld:

  • Barolo Riserva moet minimaal 5 jaar ouderen voordat deze wordt vrijgegegeven (dit is 1 jaar langer dan de niet-riserva Barolo).
  • Vino Nobile de Montepulciano Riserva moet minimaal 3 jaar ouderen (een jaar langer dan de niet-riserva).

Italiaanse druiven

Bianco Rosso
Arneis (Piemonte Aglianico (Basilicata)
Garganega (Soave) Barbera (Piemonte, d'Asti)
Trebbiano (Abruzzen, Orvieto) Barbera (Piemonte, d'Asti)
Verdicchio (Marken) Nebbiolo (Barolo, Barbaresco)
Vermentino (Sardinie) Nero d'Avola (Sicilie)
Vernaccia (Toscano, San Gimignano Sangiovese (Chianti)

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |