wo20092017

The Big 5 - Optimale eetwijnen

In The Big Five komt elke keer een top vijf van opvallende, interessante, leuke, handige wijnonderwerpen langs. De komende maanden zijn weer volop gevuld met wining & dining events, wijnproeverijen, culisessies etc. Daarom deze keer: Optimale Eetwijnen.

1. Champagne
Absoluut bovenaan de lijst van eetwijnen schittert deze exclusieve wijn: Champagne. Want, onbekend voor velen, deze bubbel combineert met een scala aan gerechten. En het wordt nog mooier, want je kunt dat ook nog eens de hele dag door toepassen. Bij het ontbijt met roerei, bij de lunch met een club sandwich, bij de borrel met een toastje met zalm of voor de liefhebbers een oester, en tijdens het diner bij sushi, kreeft, asperges...

Weetje: Champagne schijnt zelfs een aanrader te zijn bij popcorn!

   

2. Grüner Veltliner
“When in doubt, get Grüner Veltliner and you’ll be OK” (G. Cossette, Silverlake Wine). Het aantrekkelijke aan deze witte wijn is dat hij niet alleen combineert met de meer standaard visachtige gerechten, schelpdieren en sushi. Nee, wijnen van Grüner Veltliner zijn ook krachtig genoeg voor varkensvlees en kalfsvlees. Dit hippe druifje uit Oostenrijk kun dus je altijd in huis hebben.

Weetje: In overeenstemming met de prachtige gedachte ‘if it grows together, it goes together’, geldt ook bij de Grüner Veltliner dat deze heerlijk is bij de eveneens Oostenrijkse Wiener Schnitzel.

   

3. Pinot Grigio / Gris
Een andere witte ‘alles-matcher’ is de Pinot Grigio/Gris: van antipasti tot geitenkaas, van kip tot gegrilde vis, van zeevruchtenpasta tot geroosterd varkensvlee en van sla, naar zalm, naar schelpdieren, naar Thais en groentegerechten. Gewoon teveel om op te noemen...

Weetje: Pinot Grigio is ook een goede match bij gerechten met kruiden en specerijen, zoals gember, knoflook, basilicum, tijm en dragon of bij ingrediënten met meer uitgesproken smaken zoals venkel en lente-uitjes.

   

4. Merlot
Bij de rode wijnen is de veelal fruitige Merlot een ideale wijn om met allerlei heerlijkheden te combineren. Optimaal is de wijn met gegrild rundvlees, blauwe kaas, maar ook smaakvolle kazen als Gouda en Parmezaanse kaas, gegrilde kip, eend, lam, champignons, varkensvlees en kalfsvlees.

Weetje: Merlot levert veelal ook wijnen op voor bij simpelere gerechten. Denk dan aan pizza, een eenvoudige pasta met tomatensaus of een hamburger.

   

5. Syrah / Shiraz
Shiraz in Australië, Syrah in de Rhône... het levert wijnen op die met een diversiteit aan gerechten en ingrediënten combineert. De klassieke combinatie is wel met BBQ, en dan met name spareribs, maar ook lam en biefstuk. Wat ook nog zalig is: kaas, vooral harde, oude, tasty kazen zoals we hier in Nederland zo goed kunnen maken. Dan is er nog geroosterde eend, gegilde aubergine, (wilde) paddestoelen, worst op de BBQ, rijke pasta’s...

Weetje: Sommige rode wijnen combineren goed met vis. Zo vormt Syrah een spannende combinatie met gegrilde tonijn of drink hem eens bij zalm. (Let op: geen lichtere, delicate visgerechten!)

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |