wo20092017

Leesles voor wijndrinkers

Hoe hard je er ook voor leert, hoeveel wijn je ook drinkt, een ‘wijnfles lezen’ blijft lastig. Zoveel termen, zoveel details, zoveel verschillen per land, het is dus ook niet vreemd. Gelukkig zijn er mensen in de wijnindustrie die wel met de wijndrinkers meedenken en met herkenbare kenmerken komen. De Europeanen doen dat als volgt.

Spaanse Rueda Merk
Rueda is een zeer interessant witte-wijn-gebied in Spanje. Om liefhebbers van de wijn naar de flessen in het schap te trekken hebben ze een slimmigheid bedacht. Eentje die helemaal niet vreemd is in de ‘gewone wereld’, maar wel in de wijnbranche. Ze hebben Rueda tot merk omgebouwd. Met een eigen logo. Dus, zodra je dit logo op een fles ziet weet je direct wat je zo ongeveer kunt verwachten.
Meer lees je op www.dorueda.com.

Duitse Adelaar
Ook in Duitsland hebben ze een beeldmerk ontwikkeld. Op een deel van de flessen staat op de hals namelijk een adelaar afgebeeld met de letters ‘VDP’. Als je dit kenmerk ziet, weet je dat de wijn van een kwaliteitswijnhuis komt (dit zijn er zo’n 200 in heel Duitsland). Afgelopen maand is bepaald dat vanaf 2010 alleen wijnen met een prijs van 7,50 euro of meer de Adelaar mogen dragen. De VDP heeft ook nog een diepgaandere kwaliteitsclassificatie, hierover lees je alles op www.vdp.de.

Oostenrijkse Vlag
We blijven in Europa: Oostenrijk. Dit land brengt nu, na een tijd lang wat minder positief in het nieuws te zijn geweest, de ene mooie wijn na de andere op de markt. Je ziet de populariteit dan ook snel stijgen (m.n. de Grüner Veltliner kan niet worden aangesleept!). Maar de Oostenrijkers maken niet alleen mooie wijn, ze zorgen ook dat je ze direct herkent. De zogenaamde Qualitätswein en Prädikatswein worden door de staat gecontroleerd, niet 1 keer, nee 2 keer. Bij goedkeuring krijgen ze onder andere de zeer kenmerkende kleuren van de Oostenrijkse vlag op de capsule van de fles: rood-wit-rood. Dat kun je dus niet missen! (zie ook www.winesfromaustria.com)

Vigneron Indépendant
Een mannetje met een mand op zijn rug met de tekst ‘Vigneron Indépendant’. De Fransen geven met dit beeld weer dat de wijn authentiek is voor de streek waar deze vandaan komt. De maker van de wijn moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet hij zelf de druiven verbouwen, oogsten, vinifiëren en de wijn bottelen. En dat alles vanuit de traditie van de streek! (www.vigneron-independant.com)

Kortom, fijn te zien dat er op dit vlak een en ander gebeurt. Nu maar hopen dat steeds meer landen, streken, wijnproducenten hier ook wat in zien en nieuwe herkenbaarheden voor de wijndrinker ontwikkelen.

Last but not least, wil ik nog één punt benoemen wat niet mag ontbreken als het gaat om de leesbaarheid van wijnen: ook voor blinden en slechtzienden is er al een aantal wijnflessen met een braille-etiket. Prachtig toch?

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |