wo20092017

Klassiek met de feestdagen

‘Wat drink je met de feestdagen?’, vroeg een vriend mij laatst. Ik moest toegeven dat ik met de feestdagen vaak terugval op klassieke gebieden. Waarom? Het heeft denk ik te maken met de tijd van het jaar, de klassieke gerechten, oude bekenden over de vloer en de lange donkere dagen. Dat is gewoon een mooi moment om een fles met geschiedenis en naam te serveren.

Terwijl ik op mijn praatstoel kroop en vervolgde dat er toch niets mooier was dan een prachtige fles Champagne open te knallen stelde mijn vriend de veelgestelde vraag. ‘Champagne? Is dat eigenlijk niet etiket-drinken? Kan je niet beter een Prosecco of een Cava drinken?’ Dit is natuurlijk een heel terechte vraag aangezien een beetje Champagne al snel een aanslag is op je huishoudelijke cashflow.

Echter, een goede Champagne is een verhaal apart. Er is werkelijk geen gebied dat in de buurt komt van de kwaliteit van Champagne. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en natuurlijk zijn er minder goede Champagnes maar dat zijn er bijzonder weinig. Juist ook Champagnes van de grote bekende huizen zijn tegenwoordig van uitstekende kwaliteit.

Champagne is een buitenbeentje in wijnland. Het wordt gemaakt in een gebied dat koud en nat is en de druiven rijpen daardoor maar beperkt. De wijn die hiervan gemaakt wordt is zuur en dun. Dit is, zo blijkt echter, de perfect basis. Aan deze zure basiswijn wordt suiker en gist toegevoegd en dit wordt gebotteld. Er vindt nu een tweede vergisting op fles plaats, waarbij het vrijkomende koolzuur niet kan ontsnappen en mooie bubbels creërt.

En nu komt de truc. Nadat de gistcellen hun werk hebben gedaan sterven ze af en negen maanden hierna gaan ze zichzelf afbreken (ook wel ‘autolyse’ genoemd). Dit proces is DE smaakmaker van Champagne en resulteert in aroma’s als vers brood, toast en acaciabloesem. Goede Champagnes liggen al snel 24 tot 36 maanden op hun gist en Vintage Champagnes (gemaakt van druiven uit één jaargang) wel zes tot tien jaar.

Terugkomend op de vraag van mijn vriend, over de Prosecco en Cava. Hier is natuurlijk niets mis mee maar je kan ze moeilijk vergelijken met Champagne. Beter is het om ze te beoordelen op hun eigen merites en de dikwijls uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding.

Resumerend, natuurlijk betaal je voor de naam Champagne, maar er staat wel een kwaliteit tegenover die zelden door zijn imitators wordt gehaald. Voor echt bijzondere gelegenheden verdedig ik dan ook met kracht de enige echte. Champagne!

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |