wo20092017

Kangaroo Country: van shiraz tot GSM

Australië is uitgegroeid tot een mega-wijnland met een ongekend succes. Zoveel over te vertellen... wij beperken ons nu tot een aantal highlights en een paar spannende weetjes.

Shiraz of syrah?
Ooit zijn de Australiërs ermee begonnen om de syrah-druif ‘shiraz’ te noemen. Door het enorme commerciële succes hebben veel producenten wereldwijd deze benaming overgenomen. Shiraz werd in 1831 door de Schot James Busby naar Australië gebracht en is nu één van de belangrijkste druiven. Je ziet vaak wijnen die van 100% shiraz zijn, maar ook de blend met cabernet sauvignon kom je veel tegen, vaak aangeduid als ‘shiraz cabernet’.

GSM
Nee, dit heeft niks met telefoons te maken... GSM is de naam die Australiërs gebruiken voor wijnen gemaakt van grenache, shiraz en mourvèdre. Dit is een blend die oorspronkelijk uit de Zuidelijke Rhône komt.

Barossa Valley
Eén van de oudste wijnstreken van Australië is Barossa Valley. Je vindt hier dus ook nog heel wat oude wijnstokken, soms tot wel 150 jaar oud! Terwijl een groot deel van de Australische wijnindustrie tot stand kwam onder toezicht van de Engelsen, zwaaiden de Duitsers in Barossa de scepter (500 families vluchtten hier uit Duitsland heen in verband met vervolging door de Pruisen). In eerste instantie vond je er dus vooral riesling. Later is het gebied vooral populair geworden om de shiraz-wijnen: stevige, volle wijnen met smaken als chocola en kruiden.

Veel van de grootste en meest bekende wijnproducenten hebben hun hoofdkantoor of tenminste hectaren wijngaard in Barossa Valley. Denk aan Penfolds, Peter Lehman, Orlando Wines en Wolf Blass.

Penfolds Grange
De meest beroemde wijn uit Australië is Penfolds Grange. Vooral 1955 was een topjaar en won meer dan 50 gouden medailles op wijnconcoursen wereldwijd. Maar ook latere jaargangen werden beloond: Zo benoemde wijnmagazine Wine Spectator het jaar 1990 tot ‘Red Wine of the Year’ en kreeg het jaar 1998 99 van de 100 punten. De meest invloedrijke wijncriticus ter wereld, Robert Parker zei ooit over Penfolds Grange: ‘...has replaced Bordeaux's Pétrus as the world's most exotic and concentrated wine’.

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

 

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |