wo20092017

Zonnige wijntrends

Korte rokjes, fleurige Hawaï-shirts, roezemoezende terrassen en grote zonnebrillen: de zomer is begonnen! Tijd om een paar wijntrends voor deze zomer op een rij te zetten.

Wijntrend 1: laag alcoholpercentage

Jaren geleden gingen we juist richting meer en meer alcohol in wijn. Dit kwam o.a. door de toenemende belangstelling voor wijnen uit warme(re) streken zoals in Australië. Nu lijken we weer de andere kant op te gaan: weinig alcohol doet het goed.

In Europa geldt officieel dat vergist druivensap tenminste 8,5% en maximaal 15% alcohol bevat. Gelukkig is dit niet zo strikt en zijn er uitzonderingen van wijnen met een traditioneel lager alcoholpercentage zoals de Duitse Rieslings en de Italiaanse Moscato d’Asti.

Wat is nou een laag alcoholpercentage? Witte wijn heeft gemiddeld een lager alcoholpercentage dan rode wijn. De meeste witte wijnen bevatten tussen de 11,5% en 13,5% alcohol. Bij rode wijnen is dit tussen 12% en 14%. Een (relatief) laag alcoholpercentage is dus eigenlijk alles wat daaronder valt.

Wijntrend 2: gekoeld rood

Op kamertemperatuur. Ooit gold dit als vuistregel voor de temperatuur waarop je rode wijn het beste kon drinken. Dat geldt allang niet meer, want huizen zijn veel warmer dan vroeger. Sterker nog, wij pleiten in sommige gevallen zelfs voor licht koelen van rode wijn.

Welke wijnen kun je licht gekoeld drinken? Allereerst, ga altijd af op jouw eigen smaak, want niets is leidender dan dat. Verder zijn vaak en gemaakt van Pinot Noir, Italiaanse Valpolicella en andere wat lichtere rode wijnen perfecte ‘koel-wijnen’. Heerlijk als fris aperitief of bij een zomerse salade of BBQ.

Tip: In restaurants worden rode wijnen nogal eens te warm geserveerd. De wijn smaakt daardoor log en komt niet tot zijn recht. Vraag een koelemmer met ijs en in no time zit je weer volop te genieten!

Wijntrend 3: Vinho Verde

‘Groene wijn’, dat betekent Vinho Verde letterlijk. Vaak wordt de wijn namelijk met een jong karakter verkocht. Deze witte, verfrissende Portugees is in opkomst. En met zijn lichte karakter, frisse zuren en subtiele prikkeltje een absolute must voor de zomer!

Vinho Verde komt uit de streek Minho in het Noorden van Portugal. Druiven met exotische namen als Batoca en Cainho de Moreira zijn toegestaan. Toch zijn de hoofdrollen weggelegd voor Alvarinho, Loureiro en Trajadura.

Weetjes over Vinho Verde

Vinho Verde is antiek. Er zijn documenten uit 1788 gevonden die bewijzen dat de wijn toen al werd geëxporteerd en er is een sterk vermoeden dat Vinho Verde al veel meer eeuwen mee gaat.
Het klassieke gerecht bij Vinho Verde is gegrilde sardientjes.
Vinho Verde mag volgens de lokale regels niet meer dan 11,5% alcohol bevatten.
Ze zijn een stuk minder bekend, maar er bestaan ook rode Vinho Verdes.

Wijntrend 4: Riesling

Begin juni ging de Rieslingweek weer van start. Een prachtige druif die het verdient om in de spotlights te staan. Typische kenmerken zijn zingende zuren, hoge mineraliteit en tintelende frisheid. Riesling is levendig, speels en altijd weer verrassend.

‘Versgesneden appel, vuursteen, ananas, perzik, grapefruit, limoen, honing, velden vol met lentebloemen en rokerige diepte is een greep uit de aroma’s die je neus een dollemansrit bezorgen. Riesling heeft van beendroge tot absurd zoete stijlen en door de tintelende zuren zijn ook deze laatste vaak waanzinnig levendig en speels. Alhoewel Duitsland hét klassieke rieslingland is, zijn er weinig plekken meer op de wereld waar deze topper niet staat aangepland. Het is een echte einzelgänger, want hij wordt zelden geblend met andere druiven.’ (uit Smaakstof)

Wijntrend 5: Gekleurde bubbel

Of het nou een rode frizzante is of een rosé Champagne: gekleurde bubbels zul je heel wat vaker zien deze zomer.

 

Wijnkenner Huib Edixhoven
is oprichter van wijnkoperij Vindict,
gevestigd op de Veemarkt in de Indische Buurt.

De wijnwereld van Oost

Wijnkoper en vinoloog Huib Edixhoven neemt je in zijn column mee in de wereld van wijn. Zijn wijnhuis Vindict is te vinden op de Veemarkt in de Indische Buurt.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |