wo16082017

Back Voorpagina Natuur Natuur in je buurt en een duurzaam Oost Natuur in de buurt

Brug in Park Frankendael krijgt naam van bioloog

Van der Sande LacostebrugAlle bruggen in Amsterdam moeten een naam krijgen. Ook de bruggen die nu nog naamloos zijn. Iedereen kan een voorstel doen. Henk Timmerman nam het initiatief om de brug tussen Park Frankendael en de volkstuinenpark van Klein Dantzig om te dopen van brug 141 tot Van der Sande Lacostebrug. En dat voorstel is overgenomen door de commissie die daar over gaat.

Tijdens een korte ceremonie krijgt de brug op zaterdag 6 mei om 12.00 uur officieel zijn nieuwe naam. Aansluitend op deze ceremonie zal Henk Timmerman een excursie leiden die over het prachtige landgoed Frankendael en Klein-Dantzig voert. Hij geeft je een interessant inkijkje in de intrigerende, kleurrijke en zeer fotogenieke wereld van de korstmossen.

Ontwerp van Annemarie van Splunter
De Lacostebrug is sinds 2009 voorzien van een gebeitste roestvast stalen toegangspoort. Die doorzichtige poort naar een ontwerp van Annemarie van Splunter is doorzichtig, maar moeilijk over te klimmen. Volgens de ontwerpster kan je de brug zien als regenboog, pauwenstaart, waaier of zonsopgang. De brug heeft ook wildroosters. Elders in het park, bij de heemtuin, kreeg ook brug 3207 een nieuwe naam: de Gerrit Molbrug, genoemd naar de gemeenteambtenaar en heemkenner met die naam.

Cornelis Marinus van der Sande Lacoste
Maar wie was Cornelis Marinus van der Sande Lacoste? Hij leefde van 1815 tot 1887 en was een arts die zich al vroeg voor de natuur interesseerde. Hij ontwikkelde zichzelf tot een van de meest vooraanstaande Nederlandse bryologen en lichenologen, wetenschappers die respectievelijk mossen en korstmossen bestuderen. Lacoste was een van de eerste wetenschappers die de korstmossen in Amsterdam heeft geïnventariseerd en verzameld. Dankzij hem hebben we nu een mooi beeld van hoe de situatie was vlak voordat de industrialisatie begon, een ontwikkeling die funest bleek te zijn voor de korstmossen. Lacoste heeft veel rondgewandeld in de Watergraafsmeer en daarom leek deze locatie perfect om deze geleerde te eren. Lacoste heeft overigens ook veel voor de stad Amsterdam betekend. Zijn grote fortuin liet hij volledig na aan goede doelen, zoals een kinderziekenhuis en armen- en wezenzorg.

De officiële ceremonie begint op 6 mei om 12.00 uur bij Huize Frankendael, Middenweg 72. Daar wordt verzameld en na afloop is er een excursie van ongeveer twee uur.

 


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |