di26092017

×

Waarschuwing

JCacheStorageFile::_deleteFolderJFolder: :verwijderen: Kan de map niet verwijderen. Pad: /mnt/web006/e0/72/56937072/htdocs/oost4/cache/page

Back Voorpagina Mensen Mensen maken Oost magazine Fonds voor Oost

Buurtbewoners maken hun eigen Oost

Fonds voor Oost

In Amsterdam Oost barst het van de buurtinitiatieven: bewoners die samen het heft in eigen handen nemen en zich inzetten voor hun leefomgeving. Met projecten variërend van groen op straat, activiteiten voor oud en jong, beweging en ontmoeting verbeteren buren gezamenlijk de leefbaarheid van Oost.

Door Eefke van Nuenen | Beeld Jurre Rompa

Om deze buurtgerichte activiteiten mogelijk te maken is er sinds mei 2014 een buurtfonds: Fonds voor Oost. Mensen maken Oost leuker, mooier, groener, veiliger, sportiever of gezelliger door de buurt samen te brengen en hun idee uit te voeren. Met donaties van bewoners en ondernemers uit Oost en ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Ymere en het Prins Bernhard Cultuurfonds kan het buurtfonds een bijdrage geven om een plan waar te kunnen maken. In twee jaar heeft Fonds voor Oost 173 aanvragen ontvangen, waarvan we er 60 hebben toegekend met maximaal € 3.000.

Eens per maand komt een groepje betrokken vrijwilligers, het buurtcomité, bijeen om te beslissen waar het geld van Fonds voor Oost naartoe gaat. Samen vertegenwoordigen zij als inwoners heel Oost, van IJburg tot Amsteldorp, van de Dapperbuurt tot Betondorp. Ze weten precies wat er speelt in de buurt en waar behoefte aan is. Het groeiende initiatief dat bewoners zelf tonen wordt op deze manier gedragen en direct gestimuleerd.

De behoefte van bewoners om zich de buurt meer eigen te maken wordt sterker. Zeker in een stadsdeel als Oost, dat zich de afgelopen jaren in sneltreinvaart ontwikkelt, is het overal merkbaar. Mensen zien de veranderingen - positief of negatief -  in hun wijk en reageren daar op door zelf plannen te maken met buren en andere betrokkenen. Een financiële ondersteuning die uit de buurt komt en eenvoudig kan worden aangevraagd maakt binnen deze projecten vaak het verschil.

Zo merkte een groepje Betondorpers dat er een duidelijke scheiding was tussen de nieuwkomers  en de bewoners die al tientallen jaren in de wijk wonen. Er was de behoefte om deze groepen op een positieve manier samen te brengen, en het wonen in Betondorp voor allebei een feest te maken. Met het organiseren van het Hartjesfestival konden allerlei ideeën die leefden in de buurt samen tot uitvoering worden gebracht. Kinderen, volwassenen en ouderen deden allemaal mee en langzaam maar zeker ontstaat er een nieuwe dynamiek in de wijk.

Ook in de Pieter Nieuwlandstraat werken bewoners aan de buurt. Deze straat, een zijstraat van de Dappermarkt, heeft een flink aantal kleine sociale huurwoningen. Een straat met veel stenen dus en weinig groen. En dat willen de bewoners  veranderen door het opknappen van de Dappertuin, een aantal verwaarloosde tuintjes in de straat, het bezaaien van de vele kale boomspiegels en moestuinbakken plaatsen op het schoolplein bij de Dapperschool hopen de bewoners een blijvende bijdrage te leveren aan een fijnere straat. En daar draagt het buurtfonds graag aan bij. 

Of een initiatief zich nu richt op de openbare ruimte, culturele uitwisseling of sociale cohesie - de waarde voor de buurt en de actieve betrokkenheid van bewoners is wat telt. De een wil graag dat er ook voor de dieren in Oost wordt gezorgd, de ander vindt het belangrijk dat de perken er verzorgd bij liggen. Alle inzet samen maakt Oost tot het bijzondere stadsdeel dat het is, voortdurend in ontwikkeling.

Heeft u ook hart voor uw buurt? Doe een donatie op  www.fondsvooroost.geefaanfonds.nl en stuur het door aan uw buren. Kijk ook www.fondsvooroost.nl voor een overzicht van alle projecten waar het buurtfonds al aan heeft bijgedragen. 

 


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |