di26092017

Back Voorpagina Mening Opinie, meningen en discussie Gespot in Oost

Gespot in Oost: 't Mag geen naam hebben...

Rotonde bij Instituut voor de Tropen

Iedereen noemt de rotonde aan het begin van de Linnaeusstraat en de Mauritskade 'het Plein bij het Tropeninstituut'. De drukke rotonde ligt er al jaren en niemand heeft ooit de moeite genomen een officiële naam aan het plein te verbinden.

Als ik er kom, ben ik op de fiets. Het plein is omgeven door fietspaden maar er is toch alle reden om goed op te letten. Aandacht dus bij het verkeer. Deze week kwam ik er met lijn 9 langs. Ik zat aan de juiste kant van de tram. Links. Dus uitzicht over de rotonde. Mijn oog werd getrokken door het transformatorhuisje. Zou het Amsterdamse School zijn? Ik vermoedde van niet. Ik heb mooiere exemplaren gezien. Deze is kennelijk van latere datum.

Rotonde bij Instituut voor de Tropen

Mijn oog dwaalt weg over het plein. Er is genoeg te zien. Maar in mijn ooghoek zie ik een straatnaambordje. Ik kijk goed en schiet in de lach. 'Pleurisplein' en als stadsdeel 'Kamp Seedorf'. Heeft iemand hier een goede herinnering of een frustratie opgehangen? Zo maar, midden op de rotonde? Heeft niemand gezien dat het opgehangen werd?

Het is niet iets dat je er in het voorbij gaan even opplakt. Je moet op het gras op en met gereedschap en een trap. 'Amsterdam...', denk ik met een glimlach. Toch sneu voor zo'n plein, plantsoen, rotonde, of hoe je het ook noemen wilt. Nu ondergaat het zijn Amsterdamse lot om een niet officiële, niet zo vlijende naam toebedeeld te krijgen. Nog even en heel Amsterdam weet niet beter. Een niet-officiële naam zet zich vaak snel en hardnekkig vast in ons aller geheugen.

Als ik de volgende ochtend het bordje ga fotograferen, blijkt het verhaal toch anders te zijn. Er zitten geen schroeven in het bord. Het is dus op de muur geplakt, maar nog steeds is een trap nodig om het bord op die hoogte te bevestigen. Het is geen geëmailleerd maar een houten bord. De letters zijn met de hand geschilderd. Maar vanuit de verte niet van echt te onderscheiden.

Bijdrage van Corrie Groen

Rotonde bij Instituut voor de Tropen


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |