do24082017

Back Voorpagina Leefstijl Jouw leefstijl magazine Willie Scharwächter geeft leefstijladvies

Met Pilates meer balans en minder angst om te vallen bij ouderen

Willie Scharwachter pilates

Angst en een wankele balans bij ouderen zijn twee belangrijke risicofactoren om te vallen. Uit onderzoek blijkt dat oudere vrouwen met lage rugpijn, die aan Pilates doen, een betere balans en minder angst om te vallen ervaren.

Tekst Willie Scharwächter

Alle 100 dames die deelnamen aan het onderzoek van 65 jaar en ouder kregen twee maal per week veertig minuten zenuwstimulatie middels fysiotherapie, massage en stretch oefeningen. De helft van de groep kreeg daarbij twee maal per week een uur Pilates. De deelnemers aan de Pilatesgroep rapporteerden na zes weken al een afname in angst om te vallen, een betere balans en ervaarden minder rugpijn, terwijl de andere helft van de onderzoeksgroep dat niet rapporteerden.

Ook Ellen Pierotti, Pilatesdocent in Oost Watergraafsmeer ziet na één tot twee maanden  verandering bij ouderen optreden: ‘Het ligt een beetje aan het type mens. Angstige ouderen, die bang zijn om te bewegen, bijv. door pijn in de rug, zie je langzaam meer vertrouwen krijgen in hun lichaam. De ouderen zelf zijn ook enthousiast. Zo zegt een dame van 87: ‘Pilates betekent voor mij  versterken van de spieren. Ik ben slecht in mijn evenwicht en dan is Pilates het beste’.  Een andere dame van 83 jaar: ‘ Het is jammer als we twee weken geen les hebben want je gaat heel snel achteruit, je moet je conditie dan weer opbouwen’. Het koffie-uurtje na de les is de beloning!

Wat is Pilates?                                                                                                                                            De Pilatesmethode is in de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld door Joseph Pilates om bedlegerige mensen te helpen revalideren. Pilates integreerde hiervoor oefeningen uit de yoga, gymnastiek en ballet.  Pilates is een holistische geneeskundige oefenmethode die gericht is op zowel training van het lichaam als op training van de geest. Holistisch betekent evenveel en tegelijk aandacht voor lichaam en geest. Het lichaam wordt als het ware vanuit de geest getraind. De oefeningen richten zich op concentratie, controle, centrering, ademhaling, precisie en vloeiend bewegen met als doel de onderrug, buik, bekken en bilspieren te controleren en daardoor te versterken. De nadruk ligt op een bewuste, goede balans tussen lenigheid en kracht en een juiste ademhaling, waardoor iemand een sterk centrum ontwikkelt. Dit centrum wordt in de Pilatesmethode ‘powerhouse’ genoemd.                         

Pilates voor ouderen Oost-Watergraafsmeer
Ook bij u in de buurt zijn er mogelijkheden om aan Pilates te doen. Ellen Pierotti geeft twee maal Pilates les op dinsdag van 11.00 tot 12.00 uur en van 12.00 tot 13.00 uur aan dames van 50 + in de Buitenschoolse opvang Villa Newton.

Ellen Pierotti: ‘Als er oudere dames zijn met specifieke klachten, dan pas ik de oefeningen aan. Eigenlijk ontspant iedereen na de eerste maanden en kunnen zich de oefeningen eigen maken’.

U kunt zich aanmelden, er zijn nog enkele plaatsen vrij, via Wijkopbouworgaan Oost | woo@wijkopbouworgaanoost.nl | 020 693 9923

De Pilatesmethode is geschikt voor mensen in alle leeftijden en voor zowel mannen als vrouwen.

Bronnen

  1. David Cruz-Diaz, Antonio Martínez-Amat, Manuel J. De la Torre-Cruz, Rafael A. Casuso, Nicolás Mendoza Ladron de Guevara, Fidel Hita-Contreras (2015). Effects of a six-week Pilates intervention on balance and fear of falling in women aged over 65 with chronic low-back pain: A randomized controlled trial. Maturitas The European Menopause Journal
  2. www. Medic info.nl

Leefstijl column van Willie Scharwächter

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |