do24082017

×

Waarschuwing

JCacheStorageFile::_deleteFolderJFolder: :verwijderen: Kan de map niet verwijderen. Pad: /mnt/web006/e0/72/56937072/htdocs/oost4/cache/page

Back Voorpagina Leefstijl Jouw leefstijl magazine Willie Scharwächter geeft leefstijladvies

Gezond gewicht hoe meet je dat?

Gewicht meten

Jarenlang is ons gewicht gemeten volgens de Body Mass Index (BMI). Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat een goede vetverdeling een veel belangrijkere maat is voor het bepalen van een gezond gewicht.

Het meten van het gewicht bij volwassenen volgens de BMI-index, ook wel de Queteletindex genoemd, meet het absolute gewicht en geeft de hoeveelheid vet in ons lichaam aan. Voor het bepalen van een gezond gewicht is het meten van de hoeveelheid vet echter onvoldoende gebleken. De BMI zegt weinig over een gezond gewicht omdat ook rekening moet worden gehouden met de lichaamsbouw en de plaatsen waar het overgewicht en vet geconcentreerd is. Naast de hoeveelheid overgewicht en vet is dus de verdeling ervan een belangrijke factor geworden voor het meten van een gezond gewicht.

Appel of peertype
Vetweefsel concentreert zich over het algemeen bij mannen op andere plekken dan bij vrouwen. Bij mannen komt het zogenoemde appeltype vaker voor in tegenstelling tot het peertype bij vrouwen. Het appeltype kenmerkt zich door vetophoping in de buik en het peertype door vetconcentratie op de heupen en de bovenbenen. Het appeltype loopt grotere gezondheidsrisico’s dan het peertype. Een te grote buikomvang bij het appeltype leidt tot een verhoogd risico op hart –en vaatziekten, diabetes en kanker.

Hoe meet je een gezond gewicht?
Gezond gewicht bepaal je door zowel de BMI als de tailleomvang te meten. De BMI meet je door het lichaamsgewicht in kg te delen door de lichaamslengte in meters in het kwadraat. Als je het een ingewikkelde meting vindt, ga dan naar www.hartstichting.nl

Een voorbeeld voor een vrouw van 60 jr. van 81,5 kg en een lengte van 1.68 m.

81,5 kg
--------------- = BMI 28,9
1,68 m x 1,68 m

BMI waarden

Ondergewicht Normaal gewicht Overgewicht Obesitas Morbide obesitas
 < 18.5 18.5 - 24.9 25 - 29.9 30 - 39.9 40 >

Bij een BMI van 30 ontstaat er een verhoogde kans op allerlei aandoeningen zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

De tweede meting voor het bepalen van een gezond gewicht betreft het meten van de tailleomvang met een centimeter. Dit is bij benadering de eenvoudigste manier om de verdeling van vet over het lichaam te meten. De centimeter breng je bij het meten losjes aan op het smalste punt tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. De meting wordt verricht op de uitademing.

Mannen Vrouwen Kans gezondheidsrisico’s
94 cm 80 cm Niet verhoogd
94 – 102 cm 80 – 88 cm Licht verhoogd
> 102 cm > 88 cm Verhoogd

Mannen met een omvang van meer dan 102 cm en vrouwen met een omvang van meer dan 88 cm lopen een verhoogd risico op hart –en vaatziekten, diabetes en diverse vormen van kanker. Bij het meten van deze waarden is het van groot belang om af te vallen.

Is afvallen voor u een probleem, neemt u dan contact op met een van de diëtisten bij u in de buurt van de Zoete appel, www.dezoeteappel.nl.

Leefstijl column van Willie Scharwächter

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |