zo24092017

Back Voorpagina Leefstijl Jouw leefstijl magazine Jaartje ouder

Feestje voor een bloeiende klaproos

Klaprozen

Wie durft te beweren dat klaprozen maar kort bloeien? Al vijf jaar organiseert stichting De Klaprozen activiteiten voor ‘mensen met een jaartje meer’. Tijd voor een feestje. Lekker eten, een fantastisch koor en goed gezelschap in Grand Café Genieten: zo wil iedereen zijn verjaardag wel vieren.

Door Hella de Groot | Beeld Gerard Valentijn

'Iedereen knapt op van de A van Aandacht’, memoreert Joke Hagedoorn in haar openingsspeech in het gezellig volle ‘Kran Kaffee’ waar de - overwegend seniore - gasten van taart en koffie smullen. De oudste senior in het gehoor - ze werd onlangs 101 jaar oud - zit vooraan, op armlengte van Joke vandaan. Samen met Marianne Kraan is Joke oprichter van en drijvende kracht achter De Klaprozen. Joke en Marianne doen het ‘klaprozen’ vrijwillig, naast hun betaalde baan. ‘We krijgen allebei veel energie van het organiseren van uitjes en andere activiteiten voor senioren.’ Onder de andere activiteiten valt ook het samen zingen, dineren en verhalen vertellen in zorginstellingen. ‘We willen iets aan de wereld teruggeven, daarom geven we de woensdag cadeau’.

Joke en Marianne zijn de eersten om het te bekennen: hun echtgenoten zien hen soms dágen niet, als de dames de hort op zijn met de senioren. Daarom vraagt Joke nu éven ‘de A van aandacht’ voor hun echtgenoten. ‘Onze mannen hébben wat te lijden, en geef ze, waar zitten ze, een hartelijk applaus!’ Beide echtgenoten – ze dachten onopvallend van hun gebak te kunnen genieten -  staan op en ‘incasseren’ het onverwachte applaus met een hoofdknikje. Dan kondigt Joke de hoofdact van vanmiddag aan: seniorenkoor Lust for Life.

‘Help!’
We hadden de koorleden al herkend aan hun klaproosrode hesjes/ hemden/ corsages / lippenstift. Lust for Life is het enige seniorenkoor van Amsterdam dat uitsluitend popnummers op het repertoire heeft. Het koor maakt meteen indruk met zijn versie van ‘Help’ van de Beatles. Hetzelfde geldt voor ‘Avond’, bekend van Boudewijn de Groot, met een tekst van – laten we hem niet vergeten – Lennart Nijgh, een dichter die te vroeg gestorven is om voor de kwalificatie ‘senior’ in aanmerking te komen. Even bezield, maar een stuk sneller wordt ‘Met hart en ziel’ van de Trockener Kecks vertolkt. Onstuimig wordt het (bijna) als ‘I was Made for Loving you’ van Kiss klinkt, met Theo in de rol van Gene Simmons. De oooooh’s en aaaaa’s stijgen op vanuit het publiek als Theo één van de vrouwelijke gasten persoonlijk toezingt.

Een beetje achterin zit Joke (73) uit de Watergraafsmeer tevreden om zich heen te kijken. Ze is blij met de uitnodiging voor dit feestje. Ze woont fijn in Watergraafsmeer, het is er mooi en rustig. Soms iets te rustig. Vorig jaar overleed haar zoon die veel zorg en aandacht nodig had. Die heeft ze met liefde gegeven, en ze mist hem nog elke dag. Haar buurvrouw Joke Hagedoorn betreedt samen met Marianne Kraan het podium voor een komische act. Joke wijst erop dat de gasten een tasje mee naar huis krijgen ‘met iets gezelligs erin’. Niet dat de gasten ook maar iets te kort komen want daar komen de bitterballen en de bubbels!

Gretig wordt het lekkers van de presenteerbladen gehaald en verslonden, behalve door een enkele jongere bezoekster. Haar ‘Nee dank, ik ben aan de lijn’ wordt meteen overstemd door Hetty’s wervelende solo van ‘I feel good’ van James Brown. Aan het oog onttrokken worden de drie muzikale begeleiders achter de koorleden: pianist Kees van Zandwijk, bassist Wouter Kronenberg en drummer André van Damme. Kees is iedere vrijdag van de partij als Lust for Life repeteert. Als het koor een gevoelig ‘Imagine’ van John Lennon inzet, kijkt mijn buurvrouw mij aan en fluistert: ‘Erg hè, dat Trump echt president wordt.’

Klaprozen

 


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |