wo20092017

Back Voorpagina Leefstijl Jouw leefstijl magazine Gezondheid en zorg

Handvatten voor contact bij dementie

Theater VederDe zorg voor mensen met dementie wordt door mantelzorgers en vrijwilligers vaak als intensief omschreven. Dementie betekent het verlies van geheugen, van zelfredzaamheid, van grip op het leven. En van communicatie. Door dementie raken mensen steeds meer in zichzelf gekeerd. Vaak hebben mantelzorgers moeite om nieuwe manieren te vinden om contact te maken met hun dierbare. Thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers worden door Theater Veder uitgenodigd deel te nemen aan het project Ouderen voor Ouderen, waarbij zij nieuwe manieren aangereikt krijgen om met elkaar contact te maken.

In het kader van de Dag van de Mantelzorg, op 10 november, gaat de pilot Ouderen voor Ouderen in Amsterdam Oost van start. Hierbij kunnen thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers tijdens een kort traject samen genieten van muziek, poëzie en herinneringen ophalen, maar vooral van wederkerig contact. Spelenderwijs leren zij nieuwe manieren om contact met elkaar te maken. Het traject bestaat uit het samen bezoeken van een interactieve huiskamervoorstelling en vervolgens voor de mantelzorger het deelnemen aan een workshop.

De Veder Methode
Stichting Theater Veder heeft de Veder Methode ontwikkeld. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde contactmethode waarbij ouderen met geheugenproblemen worden uitgenodigd om écht contact te maken. Theater Veder geeft onder andere interactieve voorstellingen en biedt een uitgebreid scholingsprogramma aan waarmee aan zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers de methode overgedragen wordt. De methode levert een bijdrage aan het welzijn en de kwaliteit van leven van kwetsbare doelgroepen.

De voorstelling is op 7 november van 14.30 tot 15.30 uur bij Theater Veder, Derde Oosterparkstraat 88. Voor de workshops kun je kiezen uit 21 november om 19.00 uur of 28 november om 14.00 uur. Dit project brengt geen extra kosten met zich mee. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven door een bericht te sturen naar info@theaterveder.nl of te bellen naar 020 770 0306.

 


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 

Leefstijl column van Willie Scharwächter

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |