di26092017

Back Voorpagina Smakelijk Food Magazine van Oost over eten en drinken Küchenchef Menko Kuiper

Cover

Küchenchef Menko Kuiper

Tamelijk lang geleden fietste ik naar Paradiso om op zondagmiddag een concert te bezoeken van een artiest wiens naam ik wel kende maar van wie ik nog nooit 1 noot van gehoord had. Het podium was halverwege de zaal ingeschoven want er waren maar zo een 200 toeschouwers. Hoe zou die artiest er eigenlijk uit zien vroeg ik mij af? Het was een beetje als toendertijd in de Veemarkthal in Doetinchem waar in het voorprogramma van Normaal ene Herman Brood optrad. Waar ik een man met baard,geruit hemd,klompen,tuinbroek en een gitaar verwachtte stonden er opeens 4 jonge goden op het podium maar ik dwaal af.

Paradiso dus daar slenterde Townes van Zandt alleen het podium op en hij begon White Horses van de Rolling Stones te spelen. Zelfs de toeschouwers aan de bar in Paradiso werden er stil van(en dan moet er heel wat gebeuren zoals bekend).

Covers van de Stones spelen mogen alleen Leon Russel en Townes van Zandt. En Yesterday is mooier als het door Ray Charles wordt gezongen.

Voor het koken van andermans recepten geldt min of meer hetzelfde. Thuis kun je nog zo je best doen op de kippensoep door bijvoorbeeld het gebruik van louter biologische ingrediënten maar altijd zal er wel weer iemand aan tafel beweren dat die bij oma lekkerder smaakte (it's the Maggi stupid!).

Schijnt ook te maken te hebben met het smaakgen waarin je allerlei smaakvoorkeuren al vroeg opslaat. Zelf vind ik overigens dat er vele soorten lekkere kippensoep bestaan en de bewering dat die van oma lekkerder smaakte ongepast en een voorbode van meer ellende.

Koks zijn ook goed in het jatten van andermans originele recepten maar nog vaker in het verneuken ervan. Haha!

Vorige week vierde ik met twee bevriende chefs en kinderschare een verjaardag in Oriental City met louter kreeft en krab (zeer lekker alles). Er ontspon zich een discussie over het eren van de kok van wie je een gerecht gejat had door zijn naam op de menukaart erbij te vermelden. We kwamen er niet uit maar meenden dat het voor de gasten en de bediening allemaal te verwarrend zou worden. Voor insiders zijn het leuke weetjes maar je kunt maar beter je stinkende best doen om indachtig je inspirator een gerecht zo lekker mogelijk te maken.

De rest van het diner besteden we alvast nazorg aan de chef die net zijn eerste tv-opnames achter de rug had en tot grote hoogten zou kunnen gaan stijgen.

 

Recept

Daslooksoep

  • pluk in ons geliefde Flevopark 1 kilo daslook
  • daslook wassen en drogen
  • boter in de pan en 4 sjalotten in plakjes  smoren
  • klein beetje bloem erbij en roeren
  • daslook erbij roeren en deksel erop 10 minuten
  • 2/3e koude bouillon of water met bouillonpoeder erbij 1/3e slagroom
  • laag vuur laten pruttelen
  • staafmixeren

Als je teveel daslook hebt geplukt kun je het inmaken volgens het recept dat staat in mijn eerste column.

Smaakt het lekkerst na thuiskomst van de eerste opbouwdag in Bakkum.


.

Mahlzeit!

 

 

Uit eten in de buurt

Alle restaurants in de buurt. Je vindt ze in Iens.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |