zo20082017

Back Voorpagina Smakelijk Food Magazine van Oost over eten en drinken De wijnwereld van Oost

De sultan onder de wijnen

? Evelijn van Heuven is vinoloog

Welke wijn is spannend en intrigerend? Welke wijn past bij dit moment? Welke wijn heeft een bijzonder verhaal of scoort gewoon heel goed? Allemaal vragen die de wijndrinker bezig kan houden. Vanaf nu geef ik in deze rubriek elke maand antwoord. Het antwoord is altijd één wijn. Om het spits af te bijten kies ik deze keer voor een wijn die én spannend en intrigerend is én bij dit seizoen past én een uniek verhaal met zich meedraagt én ook nog eens keer op keer iedereen weet te verbazen:

Die ene wijn:
Clos Saint Thomas ‘Les Emirs’

Veel mensen trekken hun wenkbrauwen op wanneer ik ze vertel dat dit een Libanese wijn is. “Maken ze dan wijn in Libanon?” 'Ja! Sterker nog, Libanon was een van de eerste wijnlanden ter wereld, de bakermat van al het moois wat we nu drinken.' Niet voor niets kun je in Libanon ook de tempel van wijngod Bacchus bezoeken (een van de best bewaarde grote tempels ter wereld).

Libanese wijn was totaal in de vergetelheid geraakt, totdat wijnmaker Serge Hochar op het toneel verscheen. Hij zette Libanon als wijnland weer op de kaart. En dat gedurende de vreselijke burgeroorlog in zijn land. Zijn wijn van ‘Chateau Musar’ werd in de spotlight gezet op de Bristol Wine Fair in 1979 door de internationaal befaamde wijnjournalist Michael Broadbent. Deze noemde de wijn ‘the discovery of the Fair’. Sindsdien timmeren de Libanezen behoorlijk aan de weg en zijn er veel kwaliteitswijnhuizen.

Clos Saint Thomas is één van die huizen die met ongebreidelde passie de mooiste wijnpareltjes voor ons maken. Het is een familiebedrijf met wijngaarden vlakbij die tempel van Bacchus. En dat proef je: het zijn goddelijke wijnen. Zoals deze rode ‘Les Emirs’, een meervoudige medaille winnaar! De wijn laat mooi rijp fruit zien: bramen, kers en pruimen. Ook heeft hij iets exotisch-midden-oost-achtigs met aroma’s van specerijen, zoals foelie en nootmuskaat. Het geeft de wijn veel diepte. Een zwoele, gelaagde wijn, die ook iets vlezigs heeft. De tannines zijn dusdanig dat de wijn tot wel 10 jaar kan liggen.

Ook al plaats ik wijnen niet graag in een seizoen (omdat dat ook met persoonlijke smaak te maken heeft), Les Emirs is wel een wijn die perfect in de koude maanden gedijt. Hij is vol en krachtig, geeft je warmte, en omarmt je als een dikke deken. Ben je van plan er iets bij te eten? De rijpe tonen van deze wijn maken hem zeer geschikt voor bij gerechten met paddestoelen. Maar bij wild en krachtig gevogelte past hij ook uitstekend. Rood vlees van de grill is het proberen meer dan waard: een robuuste Rib Eye, een subtielere entrecote, maar ook met een wat eenvoudiger speklap of hamburger wordt het een feest.

Deze wijn is verkrijgbaar bij Vindict > Clos St Thomas Les Emirs. Prijs 13,95 euro.

 

Uit eten in de buurt

Alle restaurants in de buurt. Je vindt ze in Iens.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |