ma25092017

Back Voorpagina Smakelijk Food Magazine van Oost over eten en drinken De wijnwereld van Oost

Opwarmen met een Portugees

? Evelijn van Heuven is vinoloog

Op 21 februari organiseerden wij onze jaarlijkse biologische wijnproeverij op de Veemarkt (Zeeburg). En, zoals ieder jaar, veel gegadigden die maar wat graag onze ‘groene wijnen’ wilden komen proeven. Nog nooit heb ik achter elkaar zoveel mensen horen zeggen “Wat is het koud buiten!”. Het eerste wat ik dan natuurlijk roep “Neem lekker een slok wijn en dat opwarmen gaat vanzelf”. Wijnen die daar bij uitstek voor geschikt zijn, zijn van die volle, warme rode wijnen uit het zonnige Portugal. Vandaar deze keer in the spotlight:

Die ene wijn:
Herdade Paço do Conde

Wat nou zo leuk is aan Portugal als wijnland is dat er, in tegenstelling tot de meeste andere landen, nog heel veel met authentieke druiven wordt gewerkt. Ooit gehoord van Trincadeira, Touriga Nacional, Loureiro of Tinta Roriz? Exotisch klinkende namen, en alle zijn het druiven die je op de Portugese wijnetiketten tegenkomt. In deze Paço do Conde kom je naast dit soort authentieke druiven ook nog wat Cabernet Sauvignon tegen.

De wijn zorgt voor een heuse ontdekkingsreis door je mond. Je proeft verschillende elementen die ten grondslag liggen aan de wijn. Allereerst de zon. Die proef je. De druiven komen uit wijngaarden in de extreem hete streek Alentejo in de binnenlanden van Portugal, gelegen boven de Algarve.

Temperaturen van 45 graden overdag zijn normaal, ’s nachts koelt het af. De zon zorgt voor suikers in de druiven en als niet al deze suikers worden omgezet in alcohol, dan hou je wat ‘restsuiker’ over. Dit betekent niet dat de wijn zoet is, deze wijn is namelijk officieel ondergebracht in de categorie ‘droog’, maar dat hij wel heel licht iets zoetigs heeft. Nog een ander aspect is dat je door die vele zonuren en dus die meer suikers ook een hoger alcoholpercentage krijgt. In dit geval 14,5% (dit verklaart ook weer waarom je het er sneller warm van krijgt).

Het tweede element in de wijn, of eigenlijk beter gezegd ‘elementen’: de druiven. Druiven leveren de zogenaamde primaire aroma’s zoals fruit en bloemen. Paço do Conde vult je gehele mond met allerlei zwart fruit (denk aan bramen, zwarte bessen, maar ook pruimen). Maar dat is lang niet alles wat je proeft. Want, en dan kom ik al bij het derde element, de wijn heeft ook een tijd in een houten vat gelegen om te rijpen. Er vindt interactie plaats tussen de wijn en het hout wat zorgt voor allerlei spannende geuren en smaken van chocola, kruidigheid en hoe kan het ook anders, hout.

Al met al is het een volle, rijke, mondvullende, machtige wijn. Het gevaar wat in dergelijke wijnen schuilt is dat ze te ‘plomp’ worden. Dit gebeurt niet wanneer er voldoende frisheid en zuren in de wijn behouden zijn. Gelukkig geldt dat laatste voor Paço do Conde. Alles sluit mooi op elkaar aan, alles klopt, of zoals we in de wijnwereld ook wel zeggen ‘de wijn is in balans’.

Deze heerlijke ‘opwarm-wijn’ is verkrijgbaar bij Vindict Herdade Paço do Conde. Prijs: 9,25 euro. Laat die kou dus nog maar even aanhouden, wij hebben de Portugezen om ons warm te houden!

PS: Wil je ook eens gratis een van onze wijnproeverijen bijwonen? Mail me even en ik zet je op de uitnodigingenlijst Evelijn.

 

Uit eten in de buurt

Alle restaurants in de buurt. Je vindt ze in Iens.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |