ma25092017

Back Voorpagina Smakelijk Food Magazine van Oost over eten en drinken De wijnwereld van Oost

Twee keer het ‘Witte Goud’

? Evelijn van Heuven is vinoloog

Van de koude grond. Nou, dat is op dit moment dubbel en dwars van toepassing. Het aspergeseizoen is weer begonnen en dus mogen we weer volop gaan genieten van het Witte Goud. En wil je extra genieten, dan drink je er natuurlijk een lekker glas wit bij. Klassiek is dat Pinot Blanc. Deze druif, die je wel tot ‘groentewijn’ kunt bestempelen, heeft volop bewezen een perfecte partner te zijn bij asperges met ham, ei en botersaus. Maar, hoe leuk is het om eens van het geijkte pad af te wijken?

Die ene wijn:
Weingut Raddeck Silvaner & asperges

Silvaner. Het kan heel goed zijn dat je nog nooit van deze druif hebt gehoord. Dat is ook logisch, want het is geen wereldburger zoals Chardonnay en Silvaner staat niet bekend als echte kwaliteitsdruif zoals Riesling. Ooit was de druif nog zeer populair in Duitsland en was zo’n 30% van alle wijngaarden ermee volgeplant. Totdat wijnboeren ‘slordig’ werden en kwantiteit in productie de overhand ging nemen op kwaliteit (en een druif als Silvaner moet je met zorg behandelen, anders komen er oninteressante wijnen uit voort). De druif werd bovendien de hoofdrolspeler in Liebfraumilch, de bulkwijn die Duitsland als geheel wijnland geen goed heeft gedaan.

Tijden veranderen en het is dan ook absoluut de moeite waard om even door te lezen. Want, Weingut Raddeck uit Duitsland maakt een verrukkelijke wijn van deze Silvaner. Iedereen gaat voor de bijl. Zo selecteerde vinoloog Ellen Dekkers voor Delicious magazine wijnen die indruk op haar maakten. Je raadt het al, één daarvan was deze Raddeck: ‘Loepzuivere gastronomische wijn’, aldus Ellen.

Wat maakt Raddeck zo bijzonder aantrekkelijk? Allereerst is de wijn gelaagd en complex, oftewel je kunt er van alles in ontdekken. Van smaken als jeneverbessen, bloemen, grapefruit en amandelen tot zachte zuren en een prikkeltje (meer een tinteling dan bubbels). Ten tweede is de wijn zo ongeveer de hele dag door perfect inzetbaar: van lunch, tot borrel, tot diner. Neem nou die asperges, een waar ‘smaakorgasme’ als je er Raddeck bij schenkt. Of, binnenkort, met een zomerse salade. Maar ook zalig bij vis, licht gevogelte (kip), kalfsvlees, antipasti, tapas, quiches noem maar op.

Tot slot nog een reden om voor deze wijn te gaan is dat hij biologisch is, oftewel met oog voor de natuur!

Deze wijn is verkrijgbaar bij Vindict Weingut Raddeck Silvaner. Prijs 9,45 euro

Uit eten in de buurt

Alle restaurants in de buurt. Je vindt ze in Iens.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |