ma25092017

Back Voorpagina Smakelijk Food Magazine van Oost over eten en drinken De wijnwereld van Oost

Picpoul de wat?

Evelijn van Heuven is vinoloog

Ze hebben er maar 14 jaar over gedaan (ahum…), maar zoals altijd geldt ‘de aanhouder wint’. Eindelijk heeft de mineralige, Zuid Franse witte wijn haar erkenning binnen. Unaniem is ingestemd om de status van individuele AOC te verlenen aan Picpoul de Pinet. “Picpoul de wat?” hoor ik je denken. Tijd voor een nadere kennismaking, want deze wijn verdient het!

Die ene wijn:
Domaine de Félines Picpoul de Pinet

De wijngaarden van Picpoul de Pinet liggen langs de Zuid Franse kust bij het Bassin de Thau. Het gebied wordt gevormd door een driehoek van Agde, Pézenas en Sète. Het bestaat uit een groot klakstenen plateau, gelegen in de heerlijke zon met geurende garrigue (die struiken die je zoveel in Zuid Frankrijk ziet en die zo’n heerlijke vakantie-geur verspreiden), rijen met wijnstokken en dennenbos. Picpoul is het grootste witte wijn producerende gebied.

Je weet nu waar de vandaan komt, maar belangrijk nog is wat je kunt verwachten. Picpoul is kristalhelder met groene tinten, alhoewel de wijn wat meer een gouden kleur krijgt als de wijnstokken al ouder zijn. De wijn heeft een delicate geur met vrolijke noten van acacia en meidoorn bloesem. Neem een slok en je mond wordt gevuld met een frisse, subtiele, mineralige wijn.

De Zuid Fransen zijn commercieel als het om wijn gaat. Zo hebben ze deze Picpoul ook in een zeer herkenbare fles uitgemonsterd. Dus, van welk huis de wijn ook is, je herkent aan het uiterlijk direct dat het om een Picpoul gaat. Slim! Een knalgroene fles, lang en slank en onderaan bij de bodem iets taps toelopend. Bij de bodem zijn er ook altijd twee ringen in reliëf in de fles gemaakt en op de hals is altijd een cirkel in reliëf met daarin een wapen.

Serveer deze wijn op een temperatuur tussen de 8 en 10 graden. Ideale partner voor schelpdieren (bijvoorbeeld oesters), visgerechten (met citroen), asperges, rijke kazen en charcuterie. Maar ook heerlijk om ‘gewoon’ te drinken bij lekker weer op je terras.

Picpoul de Pinet is ook verkrijgbaar bij Vindict: Domaine de Félines Picpoul de Pinet Prijs 7,25 euro

Uit eten in de buurt

Alle restaurants in de buurt. Je vindt ze in Iens.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |