zo20082017

Back Voorpagina Smakelijk Food Magazine van Oost over eten en drinken De wijnwereld van Oost

Gruvéé

? Evelijn van Heuven is vinoloog

“When in doubt, get Grüner Veltliner and you’ll be OK” (G. Cossette, Silverlake Wine). Daar sluit ik mij graag bij aan. Het aantrekkelijke aan deze witte wijn is dat hij niet alleen combineert met de meer standaard visachtige gerechten, schelpdieren en sushi. Nee, wijnen van Grüner Veltliner zijn ook vaak krachtig genoeg voor varkensvlees en kalfsvlees.

Die ene wijn:
Grüner Veltliner

Dit hippe druifje uit Oostenrijk zou je dus eigenlijk altijd in huis moeten hebben. Ook voor een borrel op het terras, bij een picknick in het Oosterpark en een rondvaartje op een boot in de grachten is Gruvee, zoals hij liefkozend ook wel wordt genoemd, ideaal.
Grüner Veltliner is een echt Oostenrijkse druif en dé motor achter het succes van de Oostenrijkse wijn. Een op de drie wijnstokken in Oostenrijk is Grüner Veltliner. Het is dus niet gek dat er wel ook verschillende stijlen zijn. Direct rond Wenen wordt hij ingezet om de dorst van toeristen te lessen met simpele recht-door-zeewijnen. Drink zo’n Grüner Veltliner naast die van een mooie producent uit Wachau, Kremstal of Kamptal en van de eerste blijft niet veel meer over dan een laf alcoholwatertje. Kenmerkend zijn smaken als: citrus, selderij, iets van zuurstok, vers gesneden lenteuitjes en ? zeer typisch ? witte peper in de afdronk.

Ga je naar de beste wijnen, dan worden de smaken voller en rijper. Je proeft tropisch fruit als ananas en soms wat lychee. De wijnen zijn mineralig en puur, fris en krachtig en ze swingen in het glas. De echte topwijnen kunnen gemakkelijk de strijd aan met de wereldberoemde elegante witte Bourgognes.

Grüner Veltliners in verschillende stijlen zijn verkrijgbaar bij Vindict op Veemarkt 104. Oplopend in kracht en prijs bieden zij de volgende Gruvees aan.
Rieden Grüner Veltliner voor € 7,95, De Bründlmayer Grüner Veltliner Terrassen kost € 14,95 en je kunt van Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben genieten voor € 28,95.

Uit eten in de buurt

Alle restaurants in de buurt. Je vindt ze in Iens.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |