zo24092017

Back Voorpagina Cultuur Magazine over kunst, cultuur en uitgaan Exposities in Oost

Opvallend tijdelijk kunstwerk in Metrostation Van der Madeweg

Kunst in metrostation Van der Madeweg

In enkele metrostations zijn interessante tijdelijke kunstwerken te zien. John Prop en Loes Diephuis van de stichting Polderlicht nodigen met de regelmaat van de klok kunstenaars uit voor een expositie in de hal van de metrostations Wibautstraat en Weesperstraat. Daar is nu een expositieruimte bijgekomen in het onlangs opgeknapte metrostation Van der Madeweg. Kunstenaar Robert Roelink verrast reizigers met Huge Growth Power, een groot en kleurrijk kunstwerk. Dit is de eerste in een serie. Hij zal er dit jaar nog enkele exposeren.

Het eerste kunstwerk in onze kersverse expositieruimte Made In Holland in het stijlvol opgeknapte metrostation Van der Madeweg is Huge Growth Power van Robert Roelink. De kunstenaar plaatste een enorme, plastic plant met knalgroene stelen en een tweetal grote rode bloemen, waarvan sommige reiken tot vlak onder het zes meter hoge plafond.

Opblaaskunstwerk Huge Growth Power is weliswaar mild maatschappijkritisch maar levert op de eerste plaats een fris en vrolijk beeld op. ‘s Avonds wordt de sfeer wat feeërieker door de blauwe aanlichting. Robert Roelink: 'Dit werk gaat over de enorme krachten van zowel de ontembare natuur als van de economische cultuur. Het bevraagt de zoektocht naar een nieuwe balans; hoe wij ons tot de wereld verhouden en wat de consequenties zijn van onze keuzes. Voor welke ontwikkeling sta jij?' Tot medio augustus is Huge Growth Power te zien in metrostation Van de Madeweg.

Inkijk Wibautstraat Boudewijn Rücker

Wibautstraat: InkijkBNB
Gaat de expositieruimte in metrostation van der Madeweg door het leven als Made in Holland, de twee andere metrostations aan de Oostlijn staan bekend als filialen van Etalagegalerie Inkijk. Tot die stations voor een grote opknapbeurt onder handen worden genomen blijft John Prop zorgen voor steeds nieuwe objecten in de expositieruimtes. Zo heeft hij Boudewijn Rückert bereid gevonden om in Inkijk Wibautstraat de installatie InkijkBNB te plaatsen. Het is een volledig ingerichte particuliere hotelkamer zoals ze op vakantieverhuursite als Airbnb te zien zijn. De installatie laat zien dat in Amsterdam zo’n beetje elke beschikbare ruimte als hotel gebruikt kan worden. This unique location within the metrostation is an ideal base for your Amsterdam exploring. Spacious room with artificial lighting. It is really cosy and comfortable. Very close to the city center, ideal for conference goers. Very safe environment.Open and big windows. Very near to public transport.' Te zien in Inkijk Wibautstraat tot vrijdag 30 juni.

Inkijk Weesperplein: Van Breevoort

Weesperplein: Waiting
In de andere etalagegalerie, die in metrostation Weesperplein, is The waiting te zien, een installatie van Margriet van Breevoort. Het bestaat uit een hybride wezen, deels zeeolifant en deels mens, zit op een bankje, staart afwezig voor zich uit en wacht. En wacht. En wacht. Margriet van Breevoort maakt tot in detail uitgewerkte sculpturen van surrealistische wezens met zowel dierlijke als menselijke kenmerken. De even verleidelijke als afschrikwekkende creaturen komen voort uit een fascinatie voor de manier waarop we als mens naar de wereld kijken. Ze bevinden zich in een geheel eigen fantasiewereld die, gezien de snelle ontwikkelingen in de (biomedische) wetenschap, nu ook weer niet zó ondenkbaar is.

Margriet van Breevoort streeft steeds naar uiterste perfectie, naar een zo natuurgetrouw mogelijke weergave van haar verbeelding. Maar de tegenstelling tussen dit perfectionisme en de vervreemding zorgt tegelijkertijd voor een botsing: de kijker wordt bewust op het verkeerde been gezet, in een poging hem te verleiden tot het geloven in iets onmogelijks. Je mag het zien in Inkijk Weesperplein tot vrijdag 30 juni.

 


Robert Pennekamp   21.08.2017
Top dat er zoveel interessante goede dingen te zien en te beleven zijn in Oost in de Metro Stations maar ook op en in de straat. Dat maakt het allemaal wat spannender, beter, mooier en leefbaarder...
 
Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 

 

 

 

Alle exposities op een rij vind je in het  Expositie Overzicht

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |