vr28072017

Back Voorpagina Agenda Wat is er in Oost te doen? Agenda van Oost

Collegereeks 'De evolutie van het primatenbrein' in Artis

07
sep
2017

donderdag 07 september 2017 14:00 uur‘Biophilia’ of ‘ liefde tot natuur’ doordringt alle lagen van onze samenleving. Het was Edward Wilson, Harvard bioloog, die de biophilia-hypothese ontwikkelde. Hij beschouwt onze liefde voor natuur als het resultaat van een biologisch evolutieproces. Ons verlangen naar natuur sluimert volgens hem daarom zelfs in de meest kunstmatige omgevingen.

Naast biologische factoren onderkent hij ook culturele, maar werkt deze niet uit. Kunnen wij met Wilsons fascinerende hypothese als uitgangspunt een cultuurgeschiedenis van de liefde tot natuur in de afgelopen vier eeuwen schrijven? Het is een ambivalente liefde: voor huisdieren, maar ook voor vlees eten. Hij ligt tussen bewondering en intens gebruik, angst wisselt zich af met toewijding. We worden aangetrokken tot ruige wildernis maar ook tot het stadspark. Affectie voor natuur voedt de naturalist, de wandelaar, de dichter of vegetariër, maar ook de  toerist en de sporter. Natuurliefde manifesteert zich in verdiepte studie, in techniek, kunst en design maar uit zich ook in verschillende vormen van lifestyle en mode. Onze tijd kenmerkt zich door een complexe samenhang tussen natuur en cultuur.

Deze twee grootheden zijn in onze uitdijende stedelijke en technologische cultuur zelfs het resultaat van dubbelzinnige en omstreden processen geworden. Dat heeft een nieuw tijdperk ingeluid: het Antropoceen. Deze door de mens beheerste wereld stelt dringende ethische, morele en filosofische vragen naar waar onze grenzen en mogelijkheden liggen. Wordt natuur cultuur? Kunnen cultuur en democratie veranderen door bio-emancipatie en een nieuw besef van natuur? Deze collegereeks wil onze complexe verwevenheden met natuur blootleggen om te kunnen komen tot besef van de betekenis van ‘biophilia’ in ons antropocene tijdperk. Erik de Jong is bijzonder hoogleraar Cultuur, Landschap en Natuur. De hoorcollegereeks, met ruimte voor discussie en vragen, bestaat uit twee delen, onafhankelijk van elkaar te volgen, of als geheel.

Reeks I op 7, 14, 21 en 28 september, 5, 12 en 19 oktober.

reeks II op 2, 9, 16, 23 en 30 november, 7 en 14 december.

Prijs enkele reeks € 140,- (€ 126,- voor Artis-leden), inclusief toegang Artis

Dubbele reeks € 180,- (€ 162,- voor Artis-leden, inclusief toegang Artis

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |